John Deenen op bezoek bij Het Wapen van Well

31 maart 2017 om 08:06

Onlangs ging ik op bezoek bij de brouwers van het Wapen van Well. De oprichters/eigenaars/brouwers zijn Erik Arts, Jeroen Vriens en Theo Cremers.
Erik en Theo zijn eigenaar van een assurantiekantoor en Jeroen is eigenaar van een bedrijfskundigadviesbureau.

door John Deenen

Het trio is in 2009, dus ongeveer acht jaar geleden, begonnen met brouwen. En meteen vanaf het begin waren ze enthousiast, maar ook meteen eigenzinnig. Ze wilden met zo min mogelijk kosten een liefst zo ambachtelijk mogelijk een lekker bier maken. Tja, wat wil je met hun achtergrond!

Weckketel

Dit resulteerde in een eerste brouwsel dat in een weckketel vervaardigd werd. Geschroot werd er met een deegroller. Er zou eigenlijk rond de twintig liter bier worden gemaakt. Uiteindelijk kwam er maar zes liter uit de ketels. Maar dat waren smakelijke liters, die om een vervolg vroegen.

Stichting

Al snel hadden de heren het idee deze hobby te combineren met een maatschappelijk verantwoord karakter. De Stichting Brouwerij Het Wapen van Well werd opgericht. Doel was het met bier verdiende geld terug te laten vloeien naar maatschappelijke doelen. Het credo luidt nog steeds ‘In de regio, voor de regio’.

Bij de oprichting liepen Erik, Jeroen en Theo aan tegen een enorme bureaucratie en een woud aan regels. Met daadkracht en flink wat juridische kennis is het in 2014 gelukt een brouwerij op te richten in de verbouwde garage in het dorpje Well.

Vraag groter dan aanbod

Het bier was meteen een hit. De voorraad was niet op peil te houden. Dat vroeg al snel om groei. Momenteel zit Het Wapen van Well ‘in between breweries’, zoals ze brouwers het zelf noemen. De huidige brouwerij is te klein. Er wordt uitgekeken naar een groter pand waar ook gasten kunnen worden ontvangen. Een nieuwe brouwinstallatie met een capaciteit van 1000 liter staat ook op de wensenlijst.

Zodra er een locatie is, worden de ideeën gerealiseerd over nòg ambachtelijker brouwen. Als leidraad hebben ze een Duits boek op de kop weten te tikken uit 1869. Het boek ‘Schule der Bierbrauerei’ biedt een bron van inspiratie. Aan de hand van dit boek zouden Jeroen, Erik en Theo een echt ambachtelijke brouwerij uit de grond kunnen stampen.

Walaria

Voordat ik vertrok kreeg ik een biertje mee, de Walaria, een blond bier. Deze heb ik gelijk ’s avonds genuttigd. Ik had ook een bier uit mijn eigen brouwerij meegenomen. Na deze ochtend realiseerde ik mij wel dat er nog veel werk op mij – als beginnende brouwer met ambities voor een eigen brouwerij – ligt te wachten. Ik ben ervan overtuigd dat het met mijn passie en enthousiasme moet lukken.

Mijn eerstvolgende stap is het kaf van het koren scheiden. Ofwel ik ga al mijn privéspullen uit de brouwruimte halen. Zodra ik hier mee klaar ben, ga ik door voor een volgende stap. Welke stap dat is horen jullie de volgende keer. Op weg naar mijn eigen brouwerij!