Hertog Jan Vatgerijpt: smaakexpeditie langs verschillende vaten

15 september 2016 om 12:28

In de kelder van Hertog Jan in Arcen is een bijzonder smaakavontuur gaande. Het kroonjuweel van Hertog Jan – de Grand Prestige – ligt op een nieuwe manier te rijpen. De uitkomst van dit avontuur – Hertog Jan Vatgerijpt -wordt met spanning bekeken. Een aantal smaakexperts, waaronder Bierista, gaat mee op expeditie.

Rijpingsproces

Het smaakavontuur werd eind augustus aangekondigd door middel van een bijzondere persoonlijke uitnodiging van Gerard van den Broek, meesterbrouwer van Hertog Jan. In de uitnodiging werd een tipje van de sluier opgelicht. Gerard had het over ‘ons mooiste bier’ en ‘rijpingsproces’. Als je dan een houten kaart krijgt, dan is de optelsom snel gemaakt.

Hertog Jan Vatgerijpt

Dit weekend werden de vermoedens bevestigd. Een speciale koerier meldde zich met een fraaie houten kist met het opschrift ‘Hertog Jan Vatgerijpt’. Snel de kist open gemaakt en de inhoud bestudeerd. Twee sierlijke tulpvormige proefglaasjes liggen uitnodigend te wachten om gebruikt te worden. Daarnaast twee bijzondere flesjes met een kurk en een label om de hals. Het ziet er schitterend uit en geeft het gevoel dat we met echt iets exclusiefs in handen hebben.

Jim Beam Bourbon

De flesjes hebben iets laboratoriumachtigs. Het versterkt de beleving van ‘het smaakexperiment’. De label om de hals van het eerste flesje vertelt dat we te maken hebben met gerstewijn van hoge gisting, een ongefilterde Hertog Jan Prestige met 10% alcohol. Het andere flesjes bevat dezelfde Hertog Jan Grand Prestige. Alleen dit kroonjuweel heeft drie maanden gerijpt op een 2-6 jaar oud Bourbonvat. Dit vat is afkomstig uit Amerika en behoorde toe aan het whiskymerk Jim Beam. Het label vermeldt meer over het hout dat is waarvan het vat is gemaakt: ‘Amerikaanse Witte Eik (Quercus Alba).

Smaakverschillen

De aanblik van de inhoud van dit houten kistje schept hoge verwachtingen. Reikhalzend kijk ik al uit naar de proeverij halverwege deze maand in de kelders van Hertog Jan. Daar gaat een aantal Nederlandse bierexperts samen met Gerard van den Broek op smaakavontuur. Tijdens de proeverij staan bieren op het programma die drie maanden hebben gerijpt op verschillende vaten. Het wordt een mooie uitdaging om de smaakverschillen veroorzaakt door de vaten met andere herkomst in kaart te brengen.

Negen maanden

Na deze proeverij volgen nog twee sessies om niet alleen de effecten van de verschillende vaten te proeven, maar ook wat tijd met het bier doet. Tijdens de eerste proefsessie heeft het bier drie maanden gerijpt. Er wordt opnieuw geproefd na zes en acht maanden. De brouwmeester verwacht dat na negen maanden zijn Grand Prestige Vatgerijpt het smaakhoogtepunt heeft bereikt. Als dat blijkt te kloppen worden de flessen gebotteld en kunnen alle bierliefhebbers van februari, maart genieten van iets heel bijzonders.

Natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig over hoe de Grand Prestige Vatgerijpt smaakt ten opzichte van de ongefilterde ‘standaard’ Grand Prestige. Hierover snel meer …

(door: Alain Schepers)