Nieuw smaakavontuur: Hertog Jan Vatgerijpt 2018

20 februari 2018 om 20:09

Hertog Jan Grand Prestige is het vlaggenschip van Hertog Jan. Vorig jaar bracht de brouwerij uit Arcen een houtgelagerde serie uit onder de naam Vatgerijpt. Dat werd zo’n groot succes dat het een vervolg kreeg. 20 februari was de presentatie van de nieuwe serie Vatgerijpt.

In het Ketelhuis in Amsterdam werden vier nieuwe Hertog Jan Grand Prestige-varianten aan de pers gepresenteerd. De eerste variant is de Grand Prestige die heeft mogen rijpen op Bourbon-vaten. Een tweede variant is verrijkt met jeneverbes, de derde met een reeks VOC-kruiden, zoals gember, kaneel en steranijs en het kwartet wordt volgemaakt door een Grand Prestige met vanille.

Verkrijgbaar

De nieuwe serie Vatgerijpt is nog niet te koop. Op 31 maart wordt er een evenement gehouden in de brouwerij in Arcen. Daar is de serie Vatgerijpt 2018 te koop. Na Pasen, op 3 april, is de Vatgerijpt-serie ook te bestellen via de website van Hertog Jan. Nog even geduld hebben dus voor de echte liefhebbers.

Smaakmakers

Voor de serie Vatgerijpt werkten Gerard van den Broek, Will Raijmakers en Milan Dams – brouwers van Hertog Jan – samen met ‘smaakmakers’ Anne Stokvis (bourbonkenner), Harold Hamersma (wijnkenner) en Luc Kusters (patron Bolenius Restaurant). Dat leverde prachtige avonturen op, die werden vastgelegd in een zestal filmpjes, die je onderaan dit artikel kunt bekijken.

Presentatie

Een select gezelschap kreeg op 20 februari de gelegenheid de vier nieuwe bieren te proeven. Alle vier de bieren bevatten overigens 11,5% alcohol. Meer dan de 10% van het basisbier de Hertog Jan Grand Prestige. De extra alcohol komt van de achtergebleven Bourbon in het vat. Vol trots presenteerde de Hertog Jan-crew en de betrokken smaakmakers het resultaat van hun avontuur.

Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon

Allereerst werd de Vatgerijpt Bourbon geschonken, zeg maar het basisbier. Hertog Jan Grand Prestige heeft zeven maanden mogen rijpen op eikenhoutenvaren Bourbonvaten van de Amerikaanse distilleerderijen Woodford en Old Forester. In deze Bourbonvaten blijft altijd enkele liters Bourbon achter, die Devils Cut wordt genoemd. Deze Devils Cut zorgt ervoor dat de Grand Prestige zich vermengd met deze Bourbon en dat levert spectaculaire nieuwe smaken op.

De Vatgerijpt Bourbon is volle en ronder dan de 2017-variant. Dit bier is volwassener en gepolijster en heeft minder scherpe Bourbon-randjes. De Bourbon invloeden zijn krachtig maar mild. Veel tonen van vanille, karamel en kokos.

Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon Jeneverbes

De Hertog Jan Vatgerijpt Jeneverbes heeft acht maanden gerijpt op Kentucky Straight Bourbonvaten en werd geïnfuseerd met jeneverbes. Deze bes werd gebruikt om jenever van te maken. De geur is vrij sterk en zuur. Reden waarom de brouwers terughoudend zijn geweest.

Het bier heeft een rijke volle smaak, ook weer met karamel en vanille. Je moet goed speuren naar de jeneverbes. “We hebben verschillende varianten gemaakt met meer en minder jeneverbes”, aldus Gerard van den Broek. “Als we meer jeneverbes er in hadden gestopt was het bier te scherp en te zuur geworden.” De brouwmeester denkt dat het koolzuur de frisheid van de jeneverbes meer ophaalt. De geproefde bieren in het Ketelhuis kwamen rechtstreeks uit het vat en bevatten geen koolzuur. Dit wordt later toegevoegd, zodat de flessen die straks naar de consumenten gaan levendiger zijn.

Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon Vanille

Ook dit bier heeft acht maanden lang gerijpt op Kentucky Straight Bourbonvaten. De vanille-achtige aroma’s uit het vat zijn nog eens versterkt door dit bier met vanille te infuseren. Dit levert een zeer zacht bier op met twee lagen vanille. Heel vriendelijk, heel zacht en zoet. Het toe te voegen koolzuur zal straks deze twee lagen vanille met elkaar moeten verbinden.

Tijdens de speciale lunch verzorgd door het team van Luc Kusters van Restaurant Bolenius werd dit bier geserveerd bij het dessert bestaande uit drop, pastinaak en bittere chocolade. Een voortreffelijke combinatie.

Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon VOC specerijen

De meest uitgesproken variant is zonder meer deze met de VOC-kruiden. Kaneel, zwarte peper, steranijs, gember, kruidnagel, een brede mix van specerijen die de VOC naar ons land bracht, geeft dit bier het karakter van een Winterbier. Een uitgesproken bier voor de liefhebbers.

In totaal zijn er zo’n 27.000 flessen van 75cl met Hertog Jan Vatgerijpt 2018 verkrijgbaar. Eventjes geduld hebben nog voordat je de flessen kunt kopen met een prijskaartje van rond de 20 euro per stuk.

Hertog Jan Vatgerijpt 2017 was de eerste serie houtgelagerde Grand Prestige. De serie van 2017 bestond uit de volgende varianten:
Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon
Hertog Jan Vatgerijpt Cognac
Hertog Jan Vatgerijpt Port
Hertog Jan Vatgerijpt Goose Island