Hertog Jan ‘Beste Internationale Brouwerij 2018’ in Meiningen

18 mei 2018 om 08:00

“Herzog Johannes.” Duitsland veroveren staat niet hoog op de prioriteitenlijst van Hertog Jan. Maar de naam van het Nederlandse biermerk is gevestigd bij de oosterburen. Hertog Jan is deze week uitgeroepen tot ‘Brouwer van het Jaar 2018 – Internationaal’ tijdens de Meininger’s International Craft Beer Award in Meiningen, Duitsland. Alain sprak met Meesterbrouwer bij Hertog Jan, Gerard van den Broek.

Eerst zaaien, dan oogsten

“Nog nooit heb ik meegemaakt dat we zoveel medailles wonnen”, aldus Gerard van Hertog Jan. Hij tilde zich bijna letterlijk een breuk aan al het eremetaal. De oogst bestond uit twee platinum medailles (Grand Prestige Vatgerijpt VOC-kruiden en Grand Prestige Vatgerijpt Goose Island), vijf gouden plakken (Lentebock, Weizener, Karakter, Grand Prestige Vatgerijpt Bourbon Vanille en de ‘gewone’ Grand Prestige) en drie zilveren onderscheidingen (Grand Prestige Vatgerijpt Bourbon Jeneverbes, Grand Prestige Vatgerijpt Bourbon en Dubbel).

Met al dat eremetaal was het geen verrassing meer dat Hertog Jan werd uitgeroepen tot beste internationale brouwer. Wat betekent al dit eremetaal? “Het levert eeuwige roem op”, grapt de meesterbrouwer. “En het is wederom een bevestiging dat we echt goede bieren brouwen. Dit concours met 1090 bieren in competitie is in Duitsland een toonaangevende craftbeer competitie.”

De definitie van craftbier

Het is een craftbier competitie. Is Hertog Jan een craft bierbrouwerij? “Dat hangt er vanaf hoe je dat definieert. Wij voelen ons zeker een craftbrouwers. We maken smaakvolle bieren en durven te experimenteren. Kijk maar naar ons Vatgerijpt-programma. Vorig jaar kregen we daar al veel lof voor en inspireerden we diverse Duitse brouwers om eenzelfde weg in te slaan. Dit jaar kwamen we met Vatgerijpt met kruiden en specerijen en verrasten we de jury opnieuw.”

Hertog Jan Vatgerijpt VOC-kruiden is een bier met een uitgesproken smaak vol kruiden en specerijen, waaronder kruidnagel, peper en kaneel. “Dit is een bier dat je aanspreekt of niet. Wat je er ook van vindt, het is een verrassend bier. Deze Vatgerijpt met die sterk kruidige smaak heeft bij de jury gezorgd voor een wow-effect. Zo krachtig, zo uitgesproken.”, aldus Gerard van den Broek.

Binnen de grenzen

Als de Hertog Jan bieren zo in de smaak vallen, dan lijkt een stap de grens over niet onlogisch. “We focussen ons voorlopig gewoon op Nederland. Het gaat goed met Hertog Jan, we kunnen nu al nauwelijks aan de vraag voldoen. We zijn bezig met de uitbreiding van de brouwerij in Arcen zodat we meer bier kunnen gaan brouwen. Gelukkig ligt Arcen vlakbij Duitsland en weten onze Oosterburen de brouwerij wel te vinden.” Na de Duitse successen vorig jaar was er al een behoorlijke toeloop. Dat zal met de medailleregen van dit jaar zeker niet minder worden.

Wat zit er nog meer in het vat bij Hertog Jan? Gerard: “We gaan in ieder geval door met ons Vatgerijpt-programma. Volgend jaar gaan we weer nieuwe dingen doen. Wat? Daar ga ik nog even niks over zeggen. Dat zit voorlopig nog alleen in het hoofd van de brouwer.”

Meininger’s International Craft Beer Award is een internationale competitie, waaraan brouwerijen uit voornamelijk Duitsland meedoen. Ongeveer een derde deel van de 1090 ingezonden bieren kwam van brouwerijen uit onder andere Nederland, Italië, Oostenrijk, Tsjechië en de Verenigde Staten. Hertog Jan won maar liefst tien medailles! Meer Nederlands succes was er voor Emelisse en Bronckhorster Brewing Company.