Hertog Jan Grand Prestige ‘eindelijk’ uit het vat

8 maart 2017 om 21:20

Hertog Jan kennen we allemaal van de Pilsener. De bierbrouwer uit Arcen brouwt ook een aantal speciaalbieren die meer dan de moeite waard zijn. Vlaggenschip is de Grand Prestige, een donker en zwaar bier met 10% alcohol. Nu komt Hertog Jan met Vatgerijpt; Grand Prestige die gerijpt heeft op verschillende houten vaten.

door Alain Schepers

Bier dat gerijpt wordt op houten vaten neemt smaakelementen van het houten vat over. Dat kan fraaie houtsmaken opleveren, waarbij je vaak vanille kunt herkennen. Hertog Jan heeft de afgelopen maanden zijn Grand Prestige laten rijpen op vaten waar eerder witte port, cognac en bourbon op heeft gerijpt. De smaaksensatie die dat heeft opgeleverd is heel bijzonder. Een verslag van een bijzonder smaakavontuur.

Hertog Jan Vatgerijpt Port

Een klein half jaar geleden werd een fraaie houten kist bezorgd op de redactie van Bierista. In die kist een boekje om smaaknotities te maken en ellermeijers met monsters van de Grand Prestige, die drie maanden had gelegen op houten vaten, waar eerder port, bourbon en cognac in had gezeten. Drie maanden was nog niet lang genoeg om alle aroma’s uit het hout over te laten vloeien in het bier, dat was bij deze eerste tussentijdse test wel duidelijk. De Grand Prestige van het portvat sprak me toen het meeste aan. De cognac-variant had echt nog een lange weg te gaan.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt

Na zes maanden

Een tweede tussentijdse controle leverde een ander beeld op. De Grand Prestige had nu zes maanden de tijd gehad om smaakelementen op te nemen. De bourbon was nu een stuk beter samengevloeid met de Grand Prestige, de port had zich verder ontwikkeld en ook de cognac drukte stevig zijn stempel op de toch al rijke smaak van de ‘supertrappist’, zoals brouwer Gerard van den Broek zijn paradepaardje graag noemt.

Na negen maanden

Negen maanden was nodig om te komen tot de optimale symbiose. Voor de Grand Prestige van het portvat was het nu echt hoog tijd om uit het vat te komen. Dit bier had zijn hoogtepunt zeker al bereikt. De cognac had in negen maanden tijd zijn sporen achter gelaten op het bier. De Grand Prestige Bourbon benaderde met een rijping van negen maanden voor mij het meest de perfecte timing.

bierista-hertog-jan-vatgerijptxx-014

Het einde, een nieuw begin

Het smaakavontuur eindigde deze week bij Restaurant Bolenius op de Zuidas in Amsterdam. Nou ja, eindigde… Het was eigenlijk het begin. De bijeenkomst was eigenlijk ook de aftrap van de verkoop van Hertog Jan Vatgerijpt, die we nu voor het eerst in de fles met label, kurk en muselet konden bewonderen. Chef Luc Kusters had voor dit feestelijke moment een fantastisch diner bereid. Uiteraard gepaird met de Hertog Jan Vatgerijpt bieren.

Opwarming smaakpapillen

Samen met andere bierkenners als Bas Schampers van de Bourgondische Bierkelder, Arvid Bergström van Koken met Krullen, horeca-ondernemer Peter van der Arend, bierjournalisten Raymond van der Laan en Sander van Werkhoven, PINT-voorzitter Rianne Joosse en vele anderen was ik getuige van de officiële aftrap van de Vatgerijpt-campagne door Hertog Jan-brouwer Gerard van den Broek. Kort voordat we aan tafel gingen werden onze smaakpapillen opgewarmd met Hertog Jan Pils en enkele amuses; klein maar uitgesproken qua smaak.

bierista-hjv-bolenius-004

Moestuin van de Zuidas

Aan tafel kon het culinaire feest echt beginnen. De Moestuin van de Zuidas, een vast gerecht op de kaart van Bolenius werd geserveerd me de Grand Prestige Vatgerijpt Cognac. Een combinatie die bij mij de smaak van de groentes naar boven haalde terwijl de cognac-aroma’s zacht en zoet wegsmolten. Het bier zonder de groentes komt harder en sterker binnen dan in combinatie met het gerecht. Voor mij een geslaagde combinatie; mijn buurman was wat minder enthousiast.

Persoonlijke favoriet

Het tweede gerecht – Jacobsschelp, Knolselderij, Bloedworst, Chocolade, Kruisbes – werd geserveerd met de Grand Prestige Vatgerijpt Port. Dit bier is mijn persoonlijke favoriet uit de serie. Rond, zacht met veel vanille en karameltonen. Vooral de chocolade in het gerecht maakte dit een prachtige bier-spijs-combinatie.

bierista-hjv-bolenius-005

Bourbon krachtpatser

De meest robuuste uit de serie is toch wel de Grand Prestige Vatgerijpt Bourbon. Ik ben geen liefhebber van sterke drank en deze krachtpatser is voor mij echt even wennen. De liefhebbers van bourbon en whiskey aan tafel kozen dit bier tot hun favoriet. In combinatie met het derde gerecht – Mais, Kip, Toast, Langoustine – was ook dit weer smullen.

Verrassing uit Chicago

De verrassing deze avond kwam uit Chicago. Hertog Jan behoort tot het grootste bierconcern ter wereld, AB-InBev. Tot dat concern behoren honderden andere brouwerijen, waaronder Goose Island. Deze brouwerij staat bekend om zijn houtgerijpte bieren. Gerard van den Broek is voor het Vatgerijpt-programma kennis wezen opsnuiven bij de collega’s in Chicago. Daar heeft hij samen met de brouwers van Goose Island een Grand Prestige gebrouwen. Ook dit bier heeft een speciale houtrijping gekregen en werd geschonken bij het voorlaatste gerecht – Sukade met een saus van Hertog Jan Grand Prestige en knolselderij. Ik kan niet anders zeggen dan dat je zowel van dit bier als van de combinatie met het gerecht intens gelukkig wordt. Het was ook even stil aan tafel.

bierista-hjv-bolenius-002

Rode konen en glunderende gezichten

De glazen werden bijgeschonken voordat het dessert werd geserveerd. Pastinaak / Melasse was het klinkende sluitstuk van de witte brigade onder leiding van Luc Kusters. Zonder uitzondering glunderende gezichten aan tafel. Gerard van den Broek had de rode konen op zijn wangen van alle complimenten die hij deze avond in ontvangst mocht nemen. De bierkenners keerden met een unieke ervaring op zak huiswaarts en de Hertog Jan-crew nam nadat de laatste gasten het pand hadden verlaten zelf ook nog een mooi glas Hertog Jan Vatgerijpt op een geslaagde introductie van een serie bijzondere bieren.

Verkrijgbaar

Van dit soort bieren word ik altijd hebberig. Die wil ik samen met vrienden op een bijzonder moment proeven. Deze exclusieve bieren zijn uitsluitend verkrijgbaar via de Hertog Jan. Ze kosten € 19,50 per fles. De set van 4 flessen in een bijzondere verpakking met glazen kost € 78. Je kunt ze hier vanaf 19 maart bestellen.

Hertog Jan Vatgerijpt

Hertog Jan Vatgerijpt

bierista-hertog-jan-infographic-001

In aanloop naar deze aftrap ging Gerard van den Broek ook naar Amsterdam om een aantal doorgewinterde whiskeykenners om hun mening te vragen over de houtgerijpte bieren. Een opmerkelijk bezoek.