Hertog Jan Grand Prestige krijgt digitale rijpingskelder

23 november 2018 om 10:30

Hertog Jan Grand Prestige is met zijn complexe smaak, waarin je zowel de bittere als de zoete aroma’s goed kunt onderscheiden het kroonjuweel van Hertog Jan. De smaak wordt nog rijker naarmate het bier ouder wordt. Hertog Jan lanceert nu het online platform de digitale Rijpingskelder. Hier kun je het het rijpingsproces online volgen.

In de laatste aflevering van een 5-delige documentairereeks over Hertog Jan-bieren ontdekt journalist Joris Vermeer de verrassende smaakontwikkeling van Grand Prestige. Met meesterbrouwer Gerard daalt hij af in de kelder van de Hertog Jan Brouwerij in Arcen. Hier ligt het bier waar het bier zes tot acht jaar te rijpen.

Grand Prestige

Samen proeven ze van een Grand Prestige uit drie verschillende brouwjaren. Aan het einde van de aflevering maakt meesterpatissier Robèrt van Beckhoven ook nog twee verschillende soorten bonbons. De eerste om de smaak van chocola die het kroonjuweel van nature heeft naar boven te halen. De ander heeft als hoofdingrediënt een gerijpte Grand Prestige uit 2012.

Online rijpingsproces

Met de jaren verdwijnt de bitterheid uit de gerstewijn en leidt de nieuwe, natuurlijke zoetheid van het bier tot een smaak en geur die doet denken aan port. Sommige bierliefhebbers laten hun Grand Prestige in hun eigen kelders rijpen. Voor hen is het bijzondere rijpingsproces vanaf nu ook online te volgen in de digitale Rijpingskelder. Hier zijn ook tips voor optimale bewaarcondities te vinden. Op dit online platform houdt meesterbrouwer Gerard de eigenaren van de flessen Grand Prestige op de hoogte van wat er precies gebeurt tijdens het rijpingsproces.

Hertog Jan Grand Prestigedag

In Arcen staat elke derde zaterdag van november volledig in het teken van het kroonjuweel van Hertog Jan. De Hertog Jan Grand Prestige Dag is dit jaar op zaterdag 24 november. Dit is de enige dag in het jaar dat je gerijpte flessen Grand Prestige kunt kopen. Daarnaast zijn er al tal van activiteiten, zoals rondleidingen en proeverijen.

Gouden medailles

Dit bijzondere bier is een gerstewijn met een fruitige geur en een bitterzoete afdronk, waarin gebrande moutsmaken als karamel, cacao en koffie te ontdekken zijn. Het lievelingsbier van de meesterbrouwer heeft in 2014 en 2018 een gouden medaille gewonnen op de World Beer Cup, ook wel de Olympische Spelen van het bier genoemd, en kreeg dit jaar nog een platina onderscheiding bij Meininger’s International Craft Beer Awards.