Op ontdekkingstocht naar het Hertog Jan Festival in Arcen

19 juni 2017 om 11:54

Omdat ik er volgens de routeplanner per fiets ruim anderhalf uur over zou doen ben ik even na elven vertrokken met de intentie om tussen half een en een te arriveren op het Hertog Jan Festival in Arcen. De bedoeling was direct aan het begin te arriveren omdat het dan nog lekker rustig is en de brouwers nog tijd voor een praatje hebben. Omdat ik er blijkbaar wel trek in had, was ik er net na twaalven al en waren de brouwers nog druk bezig met het inrichten van hun stands. Wachten geblazen dus en om de tijd te doden maar eerst een bakkie gedaan in café de Proeverij.

door Miel Neuraij

Hertog Jan Festival

Om één uur vlug een glas en wat muntjes gescoord en de arena van het Hertog Jan Festival betreden. De eerste stand waar ik terechtkwam was van het Brouwerslokaal uit het Zeeuwse Groede, brouwers van Dutch Bargain en Marckensteijn. Hier werd mijn aandacht getrokken door een flesje dat er oud uitzag en van een apart etiket voorzien. Het bleek een Russian Imperial Stout te zijn, net een van mijn favoriete bieren. Helemaal fout, ik weet het, maar toch hiermee begonnen. Een mooi gebalanceerd bier met veel gebrande mout, wat droppig en mooi gedroogd fruit. Een stevig alcoholisch zoetje, gecompenseerd door een mooie bittertje.

Puurlo

Buurman was brouwerij Puuro uit Venlo, hier besloot ik om mijn proeverij eens volgens een aflopend schema te voltrekken en een Quadrupel te proberen. Dit was een aangenaam bier volgens het boekje waarbij in de afdronk heel licht iets muffigs te proeven was, wat de meeste drinkers waarschijnlijk niet eens opvalt.

Beste bier van Brabant

Buurman aan de andere kant was Stadsbrouwerij Ravenstein. Hier ben ik begonnen met “het lekkerste bier van Brabant”, de Bastion. Dit is volgens de brouwer een donkere Tripel, 8,5% gebrouwen met sinaasappelschillen en koriander, welke duidelijk aanwezig waren. Een goed doordrinkbaar bier dat gezien de reacties die ik hoorde goed in de smaak viel. Bij een aardige jongedame een slokje van de Blonde Kolonel mogen proeven, een zoetig blond bier van 6,5% met een lekker bittertje. Tot slot nog een Vlierbiertje van de tap genomen, een fris biertje met honing en vlierbloesem.

Camba Bavaria

De volgende stand was de brouwerij Camba uit Beieren vertegenwoordigt door de Craft Bier Spezialist, een speciaalbier winkel uit het Duitse Nettetal een plaatsje net over de grens bij Venlo. Het grote assortiment voor Duitse brouwers ongebruikelijke biertypes van deze brouwerij was voor mij de trigger om dit festival te bezoeken. Hier heb ik de volgende bieren geproefd; Nelson Weisse, een weizenbier 5,2% gedryhopt met Nelson Sauvin hop, Black Shark een imperial black IPA van 8,5% en de Hop Gun een american brown ale van 6,4%. Alle drie mooie zuivere en zeer toegankelijke speciaalbieren.

Aan de overkant van het festivalterrein kwam ik bij de Haarlemse brouwerij Largum uit waar mijn keuze viel op een mooi blond tarwebier, de Factor 33 een American Pale Wheat Ale van 6,1% gebrouwen met citroengras en Amerikaanse hop. Een zeer aromatisch en fris bier waarvan je er graag nog eentje neemt.

Stommerick

Tot slot nog een babbeltje gemaakt met Rick, de brouwer van Stommerick, een mix van een blonde en een IPA van 6,2% gebrouwen bij de Stadsbrouwerij in Weert. Zijn eerste brouwsel heb ik enkele maanden geleden geproefd en hierbij toen opgemerkt dat er vrij veel diacetyl aanwezig was. Nu had hij zijn batch 2.0 bij zich een iets aangepaste versie waarbij de bitterheid minder nadrukkelijk is. Hierin heb ik geen diacetyl kunnen ontdekken en ook uit de laatste flesjes van zijn eerste batch was deze nu verdwenen.

Met pijn in het hart heb ik hierna het terrein van het Hertog Jan Festival verlaten, ik had nog een dikke 25 kilometer te fietsen en het tempo lag nu beduidend lager.