Hertog Jan Enkel laat pils verbleken

14 april 2018 om 08:00

Hertog Jan heeft onlangs de Enkel gelanceerd. Een bier met slechts 4,5% alcohol en een frisse hoppige smaak. Het is een bier dat bij het voorjaar past en past in de groeiende trend van bieren met meer smaak en minder alcohol.

Door Alain Schepers

Het is altijd leuk om over nieuwe bieren te horen en te lezen. Het leukste is nog altijd de productconfrontatie, ofwel het proeven. Dus toen ik in Kampen was, stapte ik café De Bastaard binnen om de Hertog Jan aan een kleine smaaktest te onderwerpen.

Brouwer Milan

Van tevoren had ik al diverse Hertog Jan-fans gesproken die oprecht enthousiast waren over het nieuwe bier. Ook Milan Dams, de brouwer van Hertog Jan, kreeg een twinkeling in zijn ogen bij het vertellen over het bier.

De Bastaard

Ik bestelde een Hertog Jan Pilsener met daarnaast de Hertog Jan Enkel. Beide van tap. Ik was uitermate benieuwd naar de verschillen. Wat mij opviel met de twee glazen voor me, waren twee dingen. Het eerste was de vorm van het Enkel glas. Een luxe Pilsglas met een pootje. Chique! Het tweede was de kleur van de Enkel. Die is een stukje donkerder dan de kleur van de Pils.

Geur

De geur van de Hertog Jan Pils is vertrouwd, wat ingetogen zoet en granig. Dan hou ik het glas Enkel onder mijn neus. De verse, frisse hopgeuren komen me tegemoet. Ik ruik fris citrusfruit en op de achtergrond wat zoete moutgeuren.

Hopbitterheid

De smaak van de Pilsener is zacht en zoet, verfrissend met een bescheiden bitterheid. Een kleine slok Enkel levert een totaal andere ervaring. Dit barst van de smaak. Fris, hoppig, fruitig met een pittige bitterheid. Ik laat de smaak even goed op me inwerken. Ik ben geen groot liefhebber van bieren met een strenge hopbitterheid, maar deze hoppigheid geeft karakter aan dit verfrissend bier. De iets donkerder mout dan Pilsner haalt naar mijn gevoel net die scherpe kantjes van de hopbitterheid af, die de smaak voor mij nog aangenamer maken.

Pils na Enkel is geen aanrader

Na een paar slokjes van de Hertog Jan Enkel neem ik nog een slokje van het glas Pils. Dat is geen aanrader. Het toch zeer smaakvolle Pils van Hertog Jan verbleekt na een paar slokken Enkel tot een zoet niemendalletje. Het onderstreept nog maar eens wat voor een smaakbom die Enkel eigenlijk is. Een belangrijk deel van de smaak dankt dit bier aan de Mistral en Ella hoppen. Deze zijn na het brouwen toegevoegd tijdens het lageren, het zogenaamde dryhoppen.

Sessionbier

Met de Hertog Jan Enkel maakt de brouwerij uit Arcen de cirkel rond. We kenden al de Hertog Jan Dubbel en de Hertog Jan Tripel. Met een beetje fantasie kun je de Hertog Jan Grand Prestige als de Quadrupel zien. Nu heeft Hertog Jan dus ook de Enkel, een zeer geslaagd sessionbier. Met zo’n smaakvol bier vraag ik me af waarom er nog zoveel ‘gewone’ Pils wordt gedronken.

De Hertog Jan Enkel drink je het liefst redelijk koud. Een graad of 4-5 is prima. Dit bier is zeer geschikt voor bij diverse soorten salade. Als de barbecue weer aangaat is dit bier ook zeker een aanrader. En wat denken als je zaterdagmiddag bent uitgewinkeld of tevreden in je loungeset neerploft terwijl je goedkeurend je vers gemaaide gazonnetje bekijkt.