Hertog Jan Bastaard minder zoet dan andere Radlers?

17 april 2017 om 00:52

Ik ben niet zo van de Radlers. Ik vind ze te zoet en in plaats van dat het mijn dorst lest, krijg ik er juist dorst van. De over het algemeen zoete afdronk van een Radler is gewoon niet mijn ding. En of het nou de alcoholvrije versie is of de versie met alcohol…. Het kan mij niet echt bekoren.

door Dennis Hofman

Maar goed daar zit ik dan. Thuis op de bank met een Radler in mijn hand. Dit keer de Radler van Hertog Jan, de Bastaard. Op een of andere manier heeft het toch mijn aandacht getrokken. Waarschijnlijk door de tekst dat deze Radler een 100% gebrouwen Radler is. Want zelfs de vruchtensiroop in dit bier is gebrouwen. Het vruchtensap is met biergist gebrouwen tot een vruchtenlimonade. Hierdoor is het alcoholgehalte ook iets hoger dan een gemiddelde Radler. Maar ook, en hierdoor ben ik echt overgehaald, zou het minder zoet zijn dan alle andere Radlers.

Proef op de som

Dus tijd om de proef op de som te nemen. Zonder bevooroordeeld te zijn heb ik twee flesjes gekocht. Want Hertog Jan heeft twee verschillende versies op de markt gebracht. De Bastaard gember/citroen en de Bastaard appel/citroengras. Ik besluit om te beginnen met de gember/citroen. Simpelweg omdat deze mij het minste aanspreekt.

Shandy

Nadat ik de dop eraf trek, het flesje leegschenk in mijn glas, doet mij de geur direct denken aan shandy. Je ruikt citroen en in de verte toch ook de gember. Qua uiterlijk oogt het mooi helder en vol van koolzuur. Mooi levendig. Na de eerste twee slokken doet het me nog steeds aan shandy denken met een wat kruidige afdronk door de gember. Al met al valt het me zeker niet tegen. Het enige is dat de afdronk mij uiteindelijk wel een dorstige nasmaak geeft. De lichte zoetigheid met kruidigheid van gember heeft een lange afdronk waardoor je dorst houdt. Wel minder dan in vergelijking met andere Radlers.

Conclusie

Dan nu de tweede Bastaard! Appel/citroengras. Na het inschenken springen de aroma’s van groene appels mij de neus in. Ook deze ziet er mooi helder en levendig uit en zo smaakt hij ook. Lekker fris en fruitig. Eindelijk een Radler waar het zoetje uit is. In plaats daarvan zelfs een iets wat droge afdronk die wel echt de dorst lest. Wat me ook opvalt is dat het koolzuur heerlijk op de tong tintelt. De combinatie groene appel en koolzuur tinteltjes gevolgd door de licht droge afdronk is prima. Het is bijna de zomer in een glas gevangen.

Conclusie… De gember/citroen is voor mij toch te zoet en de kruidige nasmaak van gember blijft te lang hangen. Daarentegen de Appel/citroengras zie ik mij nog wel bestellen deze zomer op een terras. Fris en fruitig wat prima werkt op een prachtige zomerdag!