Alcohol of geen alcohol in bier, onze hersenen merken nauwelijks verschil

5 december 2018 om 08:00

Wist je dat onze hersenen geen verschil tussen bier met of zonder alcohol registreren? Dat is gebleken uit onderzoek van Wageningen University & Research. De uitslag van dit onderzoek doet vermoeden dat alcoholvrij bier een prima alternatief kan bieden voor alcoholhoudend bier.

Als bierdrinkers denken dat zij alcoholhoudend bier drinken, is het beloningseffect in de hersenen net zo groot als wanneer zij, zonder het te weten, alcoholvrij bier voorgeschoteld krijgen.

Het onderzoek van Wageningen University & Research verscheen deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Senses. De Wageningse onderzoekers zochten als eerste ter wereld uit wat er nu precies in de hersenen gebeurt bij het drinken van alcoholhoudend versus alcoholvrij bier. “Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen. Wij wilden weten of alleen de smaak van bier hetzelfde kan doen”, aldus dr. Paul Smeets.

Alcoholconsumptie moet omlaag

Uit eerder onderzoek van de Canadese onderzoekers Wigmore en Hinson blijkt dat consumenten meer drinken wanneer zij denken dat dit alcohol bevat. Hoeveel alcohol dit dan is, dat maakt niet uit. Hoewel het aanbod in alcoholarm en alcoholvrij bier de afgelopen jaren enorm is gestegen, vinden consumenten alcoholvrij bier toch vaak nog steeds minder aantrekkelijk dan bier met alcohol. En de alcoholconsumptie moet flink omlaag, zoals we half november in het Nationaal Preventieakkoord konden lezen.

Met bier door de MRI

Aan de studie van Wageningen University & Research deden 21 mannen tussen 18 en 35 jaar die regelmatig bier drinken mee. Liggend in een MRI-scanner kregen ze het woord ‘bier’ of ‘controle’ te zien. Daarna gaven de onderzoekers hen een slok bier of water met koolzuur te drinken. De deelnemers wisten van te voren niet dat zij soms bier zonder alcohol voorgeschoteld kregen. De MRI-scanner legde de reactie van de beloningsgebieden in de hersenen van de proefpersonen vast.

De smaak is wat telt

De onderzoekers zagen geen verschil in de reactie van de beloningsgebieden in de hersenen tijdens het proeven van bier met of bier zonder alcohol. “Dit suggereert dat de smaak van het bier, en niet de aanwezigheid van alcohol, de consumptie-ervaring bepaalt”, zegt Smeets. “Dat kan betekenen dat consumenten evenveel voldoening krijgen van het drinken van een alcoholvrij of alcohol-arm bier, mits de smaak dicht genoeg bij die van bier met alcohol ligt. Voor vermindering van de alcohol inname zou dat gunstig kunnen zijn. Dit moet dan nog wel onderzocht worden in een setting waarin mensen wel weten welk soort bier ze drinken”.