Herfstige ovenschotel bij Bird’s Miss Scarecrow

30 oktober 2017 om 09:00

Bibi Boom had graag de eerste geweest, maar op één enthousiasteling na was ze net niet de eerste koper van de gloednieuwe Pumpkin Ale, Miss Scarecrow van de Amsterdamse Bird Brewery. Gelukkig doet dat niks aan de smaak van dit herfstige bier!

Enthousiast

Bibi was ook direct enthousiast over de Miss Scarecrow van Bird Brewery: “Deze Pumpkin Ale doet me denken aan apfelstrudel, maar dan minder zoet”. Het duurde dan ook niet lang voordat zij er een heerlijke herfstschotel bij bedacht had. Deze ovenschotel past goed bij de kruidighuid van dit smakelijke herfstbier.

Recept

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 broccoli
  • 1/2 courgette
  • 1/4 spitskool
  • 300 gr zuurkoolspekjes
  • 2 peren (uit blik)
  • 2 kruimige aardappels of 1 zakje kant-en-klare aardappelpuree (poeder)
  • Bechamelsaus (1 pot)
  • 75 gr geschaafde amandelen
  • Scheut olijfolie
  • Klont roomboter
  • 2 tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 el rovenciaalse kruiden

 

Bereiding:

Snijd alle groenten en de peer klein. Van de broccoli alleen de zachte, donkere uiteindes gebruiken; de harde, kale stronk kan in de groen kliko of naar het konijn van de buren. Verwarm dan de oven voor op 150 graden.

Bak de spekjes met wat roomboter op en vet een flinke ovenschaal in met de olijfolie. Doe de helft van de gebakken spekjes en het meeste van het vrijgekomen vet op de bodem van de ovenschaal met de helft van de broccoli.

Pureer de aardappels of meng de kant-en-klare aardappelpureepoeder met kokend water (als je wat minder vlijtig bent, zoals ik) en voeg er de provenciaalse kruiden aan toe. Breng als laag aan op de spekjes en broccoli in de ovenschaal.

Maak de volgende laag van de klein gesneden spitskool en courgette. Strooi de zwarte peper en het zout hieroverheen.

Voeg de stukjes peer toe als volgende laag. Daarbovenop gaat de rest van de broccoli en de rest van de spekjes. Voeg een scheutje water toe zodat de groenten genoeg vocht hebben om gaar te worden, maar zonder dat het een natte bende wordt.

Zet het geheel in de voorverwarmde oven voor 20-25 minuten. Houd het in de gaten en pas op dat de broccoli niet verbrandt. Beetje knapperig en bruinig mag wel, maar niet zwart.

Neem na 20-25 minuten de ovenschaal uit de oven. Verspreid de bechamelsaus gelijkmatig over de bovenkant en top af met een laagje amandelschaafjes.Zet de schaal terug in de hete over voor 10 minuten zodat de amandelen mooi bruin kleuren.

Even laten afkoelen en serveren met een mooie pumpkin ale zoals de Miss Scarecrow van Bird Brewery.