Duik in de geschiedenis van Heineken in het Heritage Quarter

1 december 2018 om 08:00

Het nieuwe Heritage Quarter in de Heineken Experience in Amsterdam geeft je een uniek kijkje in de historie van Heineken. Na een intensieve verbouwering wandel je nu aan de hand van een unieke serie objecten langs het verleden, het heden en de toekomst van de brouwerij.

Historisch Heineken 

De eerste tentoonstelling van de Heineken Collection Foundation, dat sinds 2008 het historisch erfgoed van Heineken beheert, in de Heineken Experience is een feit! Ruim 120.000 objecten uit de Heineken Collection nemen je mee door meer dan 150 jaar Heineken geschiedenis. De vijfde verdieping van de Heineken Experience is daarom omgedoopt tot ‘Heritage Quarter’. Dé plek waar verleden, heden en toekomst van de brouwerij elkaar ontmoeten. 

De Heineken Experience is gevestigd in de voormalige Heineken brouwerij aan de Stadhouderskade in Amsterdam. Sinds 1988 wordt hier niet meer gebrouwen en is het monumentale pand omgebouwd tot een attractie met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Na een flinke verbouwing van de vijfde verdieping is het Heritage Quarter er klaar voor. Deze nieuwe plek, waar het overgrote deel van de Heineken collection wordt bewaard, voldoet niet alleen aan de modernste collectiebeheer-eisen, maar is ook van alle kanten door glazen wanden in te zien. Een prachtig gezicht dus!

Heritage Quarter

Op vrijwel de gehele verdieping zijn de wanden en plafonds gestript zodat het verhaal, de geschiedenis en de originele brouwerij echt tastbaar worden. Zo is bijvoorbeeld precies te zien waar in 1957 een nieuw gebouw tegen het al bestaande gebouw uit 1935 aan werd gebouwd en wordt in de open expositieruimte, in zeven thema’s het verhaal van de brouwer verteld. Denk dan aan één van de eerste aandelen, de eerste steen van de brouwerij aan de Stadhouderskade en de gouden medaille die sinds de late 19e eeuw op het etiket staat afgebeeld.

Ook heeft het nieuwe Heritage Quarter twee nieuwe bars gekregen, beide met een historisch tintje. Zo is The Haystack vernoemd naar de Hooiberg aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Dit is de brouwerij die Gerard Adriaan Heineken kocht in 1864 en waar het allemaal begonnen is. De andere bar zit verstopt en is vernoemd naar Henry Pierre Heineken, de scheikundige van de familie. Deze bar is voorzien van collectiestukken die in de laboratoria, die Henry Pierre bij de brouwerij opende, werden gebruikt.

De Heritage Quarter en de tentoonstelling zijn ondertussen officieel geopend door Charlene de Carvalho-Heineken en Jean-François van Boxmeer, CEO en Chairman van de Executive Board, Heineken N.V. Je ziet hen op de foto bovenaan dit artikel. Vanaf half januari is het mogelijk een VIP tour te boeken bij de Heineken Experience met een bezoek aan de Heritage Quarter. Dat wordt genieten!