Heineken gaat voor groen(er) met Drop the C

18 februari 2018 om 08:00

Naast het brouwen van bier zet Heineken zich ook al jaren in voor een duurzame wereld. Sinds 2008 heeft het bierconcern al kunnen realiseren dat zij ondertussen 41% minder koolstofdioxide uitstoten. Daarmee hebben zij hun doel voor 2020 reeds gehaald. Daarom worden de plannen nu bijgeschroeft en naar een hoger niveau getild. Met het nieuwe “Drop the C”-programma willen zij voor 2030 voor 70% op duurzame energie draaien.

Drop the C

Het Drop the C-programma komt van het weghalen van de C uit CO2. Zonder die C houden we 02 over en natuurlijk willen we zuurstof in de lucht in plaats van koolstofdioxide. De naam van het project duidt ook op het feit dat Nederland voor een groot deel onder het zeeniveau ligt en het zeeniveau niet verder moet stijgen > Drop the Sea.

Certificaten

De afgelopen tijd zijn er een hoop duurzaamheidscertificaten in het nieuws geweest. Energieleveranciers kunnen deze certificaten verhandelen en het zo doen lijken dat zij duurzame energie produceren en leveren terwijl deze energie gewoon uit andere landen kan komen. Dat wilt Heineken dus pertinent voorkomen. Zij geven aan echt te gaan voor duurzame energie en op een open eerlijke wijze te gaan brouwen met duurzame energie.

Niet alleen het brouwen zal duurzamer worden, ook andere afdelingen van het bedrijf worden onder de loep gelegd. Zo wordt er gekeken hoe het koelen van de producten en de distributie van de producten milieuvriendelijker kan worden aangepakt. Ook de verpakking wordt aangepakt, maar dat is toch iets lastiger. Maar dat houdt Heineken niet tegen, zij vragen dan ook aan al hun partners bij de dragen aan het verminderen van vervuiling en overschot.

Bioboten

Het vervoer van bier vanuit Zoeterwoude, waar Heineken’s grootste brouwerij van Europa staat, naar de haven van Rotterdam gaat via zogenaamde bioboten. Met deze nieuwe plannen zal Heineken in samenwerking met rederij Nedcargo nog eens vier extra bioboten inzetten. Momenteel vaart er al één bioboot, genaamd de Gouwenaar. Deze boot vaart nu nog op diesel waardoor elektriciteit wordt opgewekt om de elektromotoren van het schip in gang te zetten. Rond 2020 willen zij deze elektriciteit opgewekt hebben met waterstof of moet dit afkomstig zijn van accu’s die gevuld zijn met groene stroom.

Doelen behalen

Drop the C Heineken

Afbeeldingen: Heineken

Heineken gebruikt 2008 als basis om hun vorderingen mee te kunnen vergelijken. Dat jaar begonnen zij zeer bewust om te gaan met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het verduurzamen van de productie. Het samenwerkingsverband tussen CDP, het World Resources Institute, de World Wide Fund for Nature en de United Nations Global Compact genaamd Science Based Targets Initiative zal uiteindelijk beoordelen of de opgestelde doelen ook behaald zijn.

Klik rechts op de afbeelding en bekijk Drop the C van dichtbij!