Heineken investeert ruim 2 miljard in Chinese biermarkt

3 augustus 2018 om 08:30

Bierconcern Heineken maakte vandaag bekend een belang van 40% in de grootste bierbrouwer van China te hebben genomen. Met de deal tussen Heineken en CR Beer (China Resources Beer Holdings) is ruim 2 miljard euro gemoeid. Op deze manier wilt Heineken meer toegang krijgen tot de Chinese biermarkt. 

Toegang tot een grote markt

Even voor het idee: de omvang van de Chinese biermarkt is twee keer zo groot als die in de Verenigde Staten. In 2016 werd hier dan ook zo’n 45,7 miljard liter bier gedronken. CR Beer levert daar in totaal het meeste van. Het concern heeft in China meer dan 90 brouwerijen, terwijl dat er voor Heineken maar drie zijn.

Met deze miljardendeal krijgt Heineken meer ruimte om de eigen merken naar voren te schuiven in de grootste biermarkt ter wereld. CR Beer is onder meer de brouwer van Snow Beer, het grootste biermerk in China. Tot nu toe was het voor Heineken lastig om aan populariteit te winnen in China. Niet alleen de concurrentie van Carlsberg en AB InBev op deze markt maakte het lastig, ook de lokale merken hebben hier een heel sterke positie. Zij hebben volgens Euromonitor zeker de helft van het verkochte biervolume in handen.

Stijgende welvaart

Chinezen met een grotere portemonnee kiezen eerder voor duurdere, buitenlandse merken maar verder wordt er vooral goedkoper bier gedronken. Heineken wordt nu, als enige buitenlandse brouwer, exclusieve partner van CR Beer. Mogelijkheden alom voor Heineken dus, om te groeien in deze markt. Volgens het Chinese onderzoeksbureau Zhiyan Consulting komt nu al 32% van de totale bieromzet toe aan verkopers van premiumbieren. In 2020 zal dat cijfer, geholpen door stijgende welvaart, naar verwachting oplopen tot 44,2%.

Heineken krijgt ook het recht om het populaire Snow Beer, ofwel Xuehua, buiten de Chinese grenzen te gaan verkopen. Dit bier is tot nu toe alleen nog op het vasteland verkrijgbaar, net als de merken Tsingtao en Yanjing. Het partnerschap met Heineken, ’s werelds tweede brouwer, moet gaan helpen Snow ook buiten de landsgrenzen te laten bloeien.