Bierig smullen met Han Hidalgo || Stan’s Donuts

22 december 2017 om 08:00

Han Hidalgo van Bier Cuisine heeft weer een mooie bier & spijscombinatie voor Bierista klaar gezet. Stan’s Donuts drink je onder andere met een fruitig blond bier tussen de 5 en 7% alcohol.

Door Han Hidalgo

Stan’s Donuts

Saxofonist en fluitist Gary Meek begon zijn muzikale loopbaan op keyboards. Op dit instrument begeleidde hij onder andere zangeres Dionne Warwick. In het begin van de jaren negentig begeleidde hij ook zanger Al Jarreau tijdens zijn optredens in Europa. In de loop der jaren heeft Meek met veel bekende jazzmusici gespeeld, waaronder Jeff Lorber en Brian Bromberg. In 2002 trad hij toe tot de groep van drummer Dave Weckl en dit leidde tot het succesvolle album ‘Live (And Very Plugged In)’. Meek zijn compositie ‘Stan’s Donuts’ verwijst naar een bekend adres in Los Angeles, waar volgens liefhebbers de smakelijkste donuts van de regio verkrijgbaar zijn. Dit melodieuze nummer is opgenomen met de Los Angeles Jazz Workshop Big Band onder leiding van trombonist Bill Yeager en uitgebracht op het album ‘Medium Basie Swing’ in 1987.

Ingrediënten voor vier personen

  • 4 donuts of 8 kleine donuts, ambachtelijke kwaliteit
  • 6 gedroogde abrikozen, zonder pit
  • 3 eetlepels Apricot Brandy (abrikozen brandewijn)
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 4 eetlepels verkruimelde hazelnoten of ontvelde amandelen

Bereidingswijze

De gedroogde, pitloze abrikozen in stukjes snijden en gedurende 1 tot 2 uur in lauwwarm water wellen. Na het wellen in een mengkom doen. Poedersuiker toevoegen, met de staafmixer pureren en de Apricot Brandy erdoor roeren. De donuts zeer kort verwarmen en met de abrikozenpuree vullen. Over met poedersuiker bestrooide borden verdelen. Met verkruimelde hazelnoten of amandelen garneren. Aanbevolen bieren: Fruitig blond bier tussen 5 en 7 vol%, Bieken (honingbier), fruitbier, bijvoorbeeld abrikozenbier van De Troch uit Wambeek (B),  Apricot Wheat van Wiens Brewing (USA), Pyramid Apricot Ale (USA), Dry Dock Apricot Ale (USA).