Gulpener Collab no. 6: Oerknal met Kompaan!

9 juli 2018 om 08:00

Het is weer even geleden dat Gulpener haar laatste Collab no. 5 Mout Everest lanceerde. Afgelopen donderdag 5 juli vond in Den Haag, bij de Beer Bar van Kompaan en begeleid door prachtig zomerweer, de lancering plaats van de Oerknal. Een citrus-knal in je mond, die lekker droog wegtrekt. Rutger was er bij!

Kompaan Beer Bar

Eerst even iets over Kompaan, de Haagse bierbrouwerij die gerund wordt door Jasper en Jeroen. Acht jaar geleden waren zij al kompanen! Een stoer proeflokaal en forse brouwerij (25 man personeel) was toen nog een stoute droom, nu staat ‘ie er! Ben jij, liefhebber van bier, ook in voor een industrieel stukje stad om te borrelen/eten, dan zit je bij Kompaan geramd. In een loods aan het water kun je prima vertoeven en genieten van 20 tapkranen met een goede hap erbij! Ik ben geen Tripadvisor, maar ik vond ‘m gaaf. De ambitie van Kompaan komt terug in de professionaliteit van deze jonge brouwer en wordt met smaak in 2017 beloond met het beste bier van Nederland, Bloedbroeder. 

Gulpener & Kompaan

Gulpener komt vanuit haar rol binnen de Craft Brouwers van Nederland veel craft brouwers tegen. Dat was in het begin van dit jaar Kompaan. Het leek de Vrije Brouwer heel gaaf om met de levensgenieters uit Den Haag samen te werken. De mannen van Kompaan draaiden ogenschijnlijk hun hand er niet voor om met de gerenommeerde familiebrouwerij uit het zuiden te gaan brouwen. Sterker nog, het leek de mannen van Kompaan wel lachen om de grenzen in het Limburgse eens op te zoeken. Hoeveel hop zou de installatie van De Vrije Brouwer kunnen hebben? 

De hoppen waren nodig voor een bier dat beide brouwers nog niet eerder in de ketel hadden gehad. Een New Engeland IPA (NEIPA) die in Amerika al een grote bekendheid heeft verworven. 

De Oerknal!

Beide brouwers zijn gestart met het proeven van bestaande exemplaren en hebben zo bepaald in welke bandbreedte ze wilden gaan zitten. In ieder geval heel veel hoparoma, maar zonder de harsige bitterheid. De vier gebruikte hoppen (Athanum, Citra, Galaxy en Equinox) hebben zij op vier momenten in het proces toegevoegd.

OerknalOER: De hazy eigenschap van het bier is terug te herleiden naar het gebruik van de “oer”-tarwe emmer. De gebruikte emmer komt uit de buurt van Gulpen en voldoet daarmee aan haar 25 miles principe. De emmer is in het bier verwerkt met rogge en spelt. Ook de brouwtechniek, in dit geval vroeg pasteuriseren, helpt het hazy karakter te versterken. Daarnaast geeft het ook een volle zachte smaak aan het bier

KNAL: duidt op de explosie aan citrussmaken bij het nemen van een slok. En deze explosie is zeer aangenaam! De citrus wordt door een klein beetje vettigheid in balans gebracht. Daarna valt op dat het bier best droog weg trekt, en dat past prima bij de zomer. De 5,5% alcohol maakt dat een liefhebber van India Pale Ales hem prima door kan drinken. Vooral ook doordat de forse bitterheid ontbreekt. En dat is nu precies de bedoeling geweest van de brouwers!

Wil jij de Oerknal graag proberen? Het bier is in beperkte oplage eenmalig gebrouwen, dus zoek een zaak op met Gulpener of Kompaan op de tap. Want zeer waarschijnlijk knalt ‘ie daar wel uit de tap. Wees er snel bij, want hoe verser, hoe lekkerder!