Gulpener IJsbock, doordrinkbare smaakbom

1 oktober 2016 om 12:59

Gulpener heeft een nieuw bier geïntroduceerd. Gulpener IJsbock is nummer vier in de serie van speciale edities. De IJsbock is een krachtig en smaakvol bier dat gebrouwen is met vries-destillatie, een speciale techniek die zorgt voor concentraties van aroma’s en smaak. Dat willen we graag even testen!

Straf

Er gaan veel verschillende verhalen over hoe IJsbock is ontstaan. Eén van de leukste verhalen is dat in de winter van 1890 de leerling van een brouwersfamilie uit het Duitse plaatsje Kulmback per ongeluk een paar vaten Bockbier buiten liet staan. ’s Nachts vroor het dat het kraakte en de volgende dag trof de brouwmeester opengebarsten biervaten aan met een bevroren inhoud. Binnenin het ijs zat nog een bruine vloeistof. Voor straf moest de brouwersleerling dit opdrinken. Maar dat bleek geen straf. Tot grote verbazing van de brouwmeester en de leerling bleek de smaak fantastisch. Het was een krachtige en donkere IJsbock geworden.

Speciale edities

Gulpener IJsbock is het vierde bier in de serie van Speciale Edities. De eerste edities was Gulpener Verse Hop, de tweede Gulpener Plato 18.25 en de derde was De Zwarte Ruiter – Mestreechs Aajt. Net als zijn voorgangers is Gulpener IJsbock prachtige verpakt in een kartonnen geschenkverpakking. De kleuren licht- en donkerblauw geven een ‘ijzig’ gevoel. IIskristallen en een stoere bok in gevechtshouding doen de rest.

Wrikken en draaien

Ook aan het uiterlijk van de 75cl fles is de nodige aandacht besteed. De lijn die op de kartonnen verpakking de sfeer bepaalt is 1-op-1 doorgetrokken op de fles. Deze fles is afgedicht met een synthetische kurk met een metalen omhulsel, erg stijlvol. Het omhulsel laat zich makkelijk verwijderen, de kurk van de fles halen vergt wat meer kracht en aandacht, maar het vooruitzicht de IJsbock te kunnen proeven is voldoende de kurk met wat wrikken en draaien met een plop uit de de fles te krijgen.

Stevige schuimkraag

Ik schenk de IJsbock uit in een iso-proefglas. Het bier is bruin tot donkerbruin van kleur en heeft een flink stevige schuimkraag. Het licht gekleurde schuim blijft mooi staan. Met de neus in het glas ruik ik nog niet teveel aroma’s. Het bier is met een graad of 6 echt te koud. Met de handen om het glas warmt het bier snel op en dan komen de aroma’s wel het glas uit. Wow, mooie karameltonen, veel zoet, geuren van mout, geroosterd brood doen me het water in de mond lopen.

Fluwelen tonen

Hier heb ik lang naar uitgekeken. De eerste slok van deze IJsbock. Met 10,3% alcohol verwacht ik een flinke body, alcoholwarmte en veel zoetheid. Ik neem een flinke teug en laat het bier even rusten in mijn mond. Dan slik het door en proef karamel en de toast. Het bier is inderdaad aangenaam zoet, maar meer afkomstig van de mout dan van de alcohol. Een licht kruidig bittertje dringt door de zoetheid heen, maar de zoet fluwelen tonen winnen het ook in de nasmaak.

Opvallend doordrinkbaar

Gulpener IJsbock is door de vries-destilatie een geconcentreerd bier. Het bier is in een speciale biertank bevroren op een temperatuur van -20  graden Celsius. Daarna is het gecontroleerd ontdooid, waarbij het concentraat is gebotteld als IJsbock en een deel van het water is onttrokken aan het basisbier, een Tarwe Dubbelbock. Je zou verwachten dat je een flinke hap voor de kiezen krijgt. Ik ben voorbereid, maar dat was niet nodig. Dit bier is zeer goed doordrinkbaar. Misschien komt het door mijn verwachtingen, maar ik vind het bier zelfs wat dun overkomen. Je proeft een smakelijk bockbier. Na het iso-proefglaasje met een bescheiden inhoud pak ik een tulpglas met wat meer inhoud. Hier gaat ik toch nog even voor zitten. Dit is wel even genieten. Oppassen dat het genieten niet doorslaat, want de doordrinkbaarheid is gevaarlijk met een alcoholpercentage van 10,3%. Je bent toch geneigd snel nog even bij te schenken.

Krachtige kazen en wild

Gulpener adviseert de IJsbock te drinken bij een kaasplankje, dat vol mag liggen met pittige, krachtige kazen. De alcohol biedt voldoende tegenwicht aan volle, romige kazen. Ook stevige vleesgerechten, zoals wild, gaan uitstekend samen met deze krachtpatser. Gulpener adviseert een drinktemperatuur van tussen de 8 en 10 graden. Drink ‘m liever op 10 of zelfs 12 graden dan op 8. Dit bier komt los op wat hogere temperaturen. Drink je ‘m te koud, dan blijven veel aroma’s opgesloten en mis je de mooiste smaken.

Ontdekkingstocht

Steven van dem Berg, brouwmeester van Gulpener Bier zegt over dit bier; “De IJsbock 2016 is een stap in een ontdekkingstocht naar de essentie van de karakteristieke smaken van Gulpener Bier, haar klassieke grondstoffen en haar historische gistculturen. Het stelt ons in staat smaken en aroma’s te versterken zonder afbreuk te doen aan de authentieke vervaardiging van het bier.”

Conclusie

Gulpener IJsbock ligt vanaf nu in de winkels voor rond de 9 euro voor een fles van 75cl. Zeker de moeite waard om ook deze vierde speciale editie te proberen. Dankzij de prachtige verpakking ook leuk om cadeau te geven (en om te krijgen …). Met deze Gulpener IJsbock komen we de winter wel door. Ik waardeer dit bier met 3,5 van 5 sterren.

Door: Alain Schepers, internationaal biersommelier en bierblogger.