De laatste liters Gulpener Dort hebben de brouwerij verlaten

11 juni 2018 om 08:00

Gulpener Dort is niet meer! Het bier dat al vanaf het begin wordt gezien als één van de eerste speciaalbieren van Nederland had een te kleine aanhang om nog voldoende op te brengen. Bij genoeg animo wordt het bier misschien nog twee maal per jaar gebrouwen in de Gulpener microbrouwerij.

Vorige week verlieten de laatste fusten en flesjes Gulpener Dort de brouwerij in Gulpen. Het bier werd hier in 1953 voor het eerst gebrouwen maar heeft met de jaren zijn aanhang verloren. In 2017 werd er nog slechte 15.000 liter van het bier gebrouwen en nog maar 23 horecazaken in Nederland verkochten het bier. De groep liefhebbers werd steeds kleiner en er werd simpel gezegd te weinig van verkocht.

Populair in de 60’s

Rond 1950/1960 was de Gulpener variatie op de Duitse Dortmunder vooral populair onder mijnwerkers en kreeg ook de afgelopen jaren onder bierkenners nog een hoge beoordeling. “Toch was het nooit een hardloper”, aldus Maartje Rutten van de Gulpener brouwerij. Het is dan ook een bier gebrouwen voor arbeiders die veel calorieën verbranden en de zwaarte van het bier weer wegwerkte, dat is niet meer van deze tijd. “De laatste vijf jaar kwamen er steeds meer andere bieren op de markt. Het werd voor ons steeds minder rendabel dit bier te blijven brouwen. Bovendien hebben we ons eigen aanbod ondertussen uitgebreid naar 20 soorten. Dus ook daarom moest hij uiteindelijk afvallen.”

MicroDort

Niet alleen de brouwerij neemt afscheid van Dort, ook voor de selecte groep liefhebbers is het verdwijnen van de Gulpener Dort toch een groot verlies. De Gulpener brouwerij wilt de Dort-fans dan ook zeker nog tegemoet komen. “Bij voldoende vraag gaan we Dort twee keer per jaar brouwen in onze microbrouwerij”, sluit Maartje Rutten af.