Bierwijn, wijnbier… Het is de Gulle Tinus van Gulpener!

15 december 2017 om 08:00

Precies een week geleden werd het nieuwe bier van Gulpener gelanceerd. In samenwerking met Wijngaard St. Martinus uit Vijlen hebben zij namelijk een barrel aged bier ontwikkeld. De lancering begon met de vraag of dit nu een bierwijn, of een wijnbier is… Het antwoord op die vraag was makkelijk. “Dit is Gulle Tinus!”, aldus de makers. 

Samenwerking

Net als Gulpener werkt St. Martinus op een zo duurzame en natuurlijk mogelijke manier met ingrediënten uit de eigen streek. De gezamenlijke visie en filosofie van Wijngaard St. Martinus en Gulpener Bierbrouwerij heeft ervoor gezorgd dat er een mooie samenwerking is ontstaan. Wijnmaker en oenoloog Stan Beurskens, keldermeester Gusztav Kincses, Gulpener directeur Jan- Paul Rutten en brouwmeester Steven van den Berg hebben tijdens deze samenwerking het proces van bier en wijn maken aan elkaar gekoppeld.

Wintervrund

De Gulpener Wintervrund is na vries-destillatie gelagerd in de wijnvaten waar St. Martinus zijn Cabernet Cantor en Cabernet Cortis in gelagerd heeft. Dit wil zeggen dat de Wintervrund van Gulpener eerst is ingevroren op -20 graden zodat ongeveer 30% van het water aan de tank vastvriest en er 70% vol alcohol en smaak overblijft. Na dat invriezen is het bier in zes Barique wijnvaten gegoten om 9 maanden lang in de kelders te kunnen rijpen.

Gulle Tinus

Door de combinatie van bier, wijn en houtlagering is een heel mooie en zeer complexe bier-wijn blend ontstaan waar zowel bierbrouwer als wijnmaker enorm door verrast zijn. Dit robuuste bier heeft een alcoholpercentage van 12% en is zeer beperkt verkrijgbaar. Als je één van de 2000 flessen in handen wil krijgen kan je alleen terecht bij de Gulpener Brouwerij en Wijngaard St. Martinus.

We adviseren dit barrel aged bier met kleine glaasjes te drinken om er zo veel mogelijk van te kunnen genieten, want daar is Gulle Tinus een uitgelezen kans voor!

Afbeelding: Nicole Ramaekers