Guinness Storehouse, een waar walhalla voor bierliefhebbers!

29 november 2018 om 08:00

St. James Gate Brewery is de welbekende Guinness bierbrouwerij in Dublin. Deze Ierse brouwerij is met recht een wereldwijde klassieker te noemen en daarom voor Bierista’s een absolute must om eens te bezoeken. Wij brachten een bezoekje aan The Guinness Storehouse en nemen je mee op avontuur. Zet dit bezoek maar op je lijstje!

Guinness Brewery

De Ierse bierbrouwerij ken je natuurlijk van het iconische bier Guinnes Draught. Deze Stout is een fluweelzacht genietbier waar menig Ier zich vrijwel dagelijks door laat verwarmen.

De brouwerij in Dublin werd in 1759 opgezet door Arthur Guinness en produceerde van oorsprong alleen een Porter. Vanuit deze Porter werd later een Stout-porter gebrouwen die tegenwoordig als Stout wordt uitgebracht: de eerder genoemde en wereldberoemde Guinness Draught.

Wanneer je Ierland – en zeker Dublin – bezocht hebt weet je dat Guinness Draught het meest gedronken bier in de omgeving is. Iedere kroeg, restaurant, bar of straathoek wordt volledig gedomineerd door dit bier. En je ziet het ook op bijna ieder moment van de dag gedronken worden. Niet gek dus dat The Guinness Storehouse een drukbezochte hotspot in de stad is. Zo hebben in 2017 meer dan 1,7 miljoen mensen van een rondleiding door het bierwalhalla genoten. Reserveer dus voor alle zekerheid vooraf een plekje online!

Guinness Storehouse DublinIn de rij voor bierplezier

Je bent meteen onder de indruk wanneer je het Guinness Storehouse binnenloopt. Rijendik staan liefhebbers te wachten om naar binnen te mogen en te genieten van de 7 (!!) verdiepingen aan bierplezier. Het lijkt een soort Disneyland voor bierliefhebbers, en daar mag je dan gewoon met een bier in de hand van genieten!

Guinness Storehouse DublinDe interactieve rondleiding neemt je onder andere mee door de basisingrediënten: een levensgrote waterval met meer informatie over de herkomst van het water, een zwembad vol mout en alles over de verwerking daarvan, metershoge hopplanten en natuurlijk ook de speciale gist die gebruikt wordt. Ook wordt de jarenlange distributie besproken en zie je hoe Guinness met de jaren is veranderd, maar vooral ook hetzelfde is gebleven.

Wist je bijvoorbeeld dat de mouten hier op exact 232 graden Celsius worden geroosterd om de unieke smaak, geur en kleur van het bier te realiseren? Ook daar wordt van alles over uitgelegd.

Guinness Storehouse DublinEen dag vol avontuur

Op iedere verdieping staat weer een nieuw avontuur op je te wachten. Zo is er een hele verdieping gewijd aan de Guinnes-marketing door de jaren heen, kun je van dichtbij zien hoe de houten vaten werden gemaakt en sta je oog in oog met een prachtig Guinness kunstwerk. Er is zelfs een gehele verdieping met bar, restaurant en self-service balie ingericht met uitzicht over het hele Storehouse! Nog gaver is de bovenste verdieping, waar je met de lift, trap en/of roltrap naartoe kunt. Daar kun je met een glas bier genieten van een prachtig uitzicht over heel Dublin!

Guinness Storehouse DublinWanneer je op de vierde verdieping een plekje zoekt in de ‘connaisseurs-ruimte’ kun je ieder uur meedoen aan een grote bierproeverij. Samen met een Guinness professional proef je een bier zoals de Citra IPA, HopHouse 13 of natuurlijk Guinness Draught. Aan het einde komt er weer een verrassing op je af en dansen de obers die net nog je glas kwamen ophalen, nu een originele riverdance! Je kijkt je ogen uit en proost natuurlijk in stijl: Slàinte!

Geniet van je eigen Stoutie!

Guinness Storehouse Dublin

Mierzoet maar toch wel heel leuk! Frouke printte dit shot op haar #Stoutie

Volgens traditie kan het Guinness bier zo ingeschonken worden dat er tijdens het tappen een klavertje of een harp getekend kan worden in de stevige schuimkraag. Beide figuren zijn kenmerkende Ierse symbolen. Ook dat zie je terug aan de bars in The Guinness Storehouse, de barmannen en -vrouwen schenken het bier graag zo voor je in! Wil je nog een stapje verder? Dan kun je een #Stoutie laten maken. Je laat dan een foto op je schuimkraag printen door middel van een ripples-machine. Deze machine print met moutextract een gepersonaliseerde foto op je bier!

Al met al genoeg reden om eens een bezoek te brengen aan de Guinness brouwerij in Dublin, hier kun je je absoluut een goede middag vermaken!

Ligt een tripje naar Ierland voor jou niet in het verschiet? Schuif dan aan voor onze cursus ‘Bier proeven kun je leren!’ In deze cursus kun je iconische Guinnes bier proeven met brouwer Steve!

Door Frouke van Loo