Guinness lanceert voor het eerst een alcoholvrij bier!

23 januari 2018 om 08:00

Het aanbod in alcoholvrije en laag alcoholische bieren blijft gestaag groeien. Na grote Nederlandse brouwers als Heineken, Grolsch en Bavaria komt nu ook het Ierse Guinness met een een alcoholvrij bier: de Open Gate Pure Brew Non-Alcoholic Lager.

Guinness

Guinness, officieel St. James’ Gate brewery, is de bierbrouwerij in Dublin die je vooral kent van de kenmerkende Stout Guinness Draught. Deze brouwerij werd in 1759 Arthur Guinness opgericht en is sindsdien één van de bekendste biermerken ter wereld. Dit Ierse biermerk heeft anno 2018 haar eerste alcoholvrije bier op de markt gezet, in Dublin welteverstaan.

Zoals altijd, is ook bij dit alcoholvrije bier de smaak één van de struikelblokken geweest. Alcohol heeft nu eenmaal invloed op de smaak van een bier en dat is nu precies hetgeen dat weggelaten wordt in alcoholarme of alcoholvrije bieren. Brouwerijen zijn dan ook altijd op zoek naar manieren om dit gebrek aan alcohol te kunnen compenseren in de smaak van een alcoholvrij bier. Bij Guinness is het bij de ontwikkeling van dit nieuwe bier niet anders gegaan. Een periode van twee jaar experimenteren ging vooraf aan het brouwen van hun eerste alcoholvrije bier.

Open Gate Pure Brew Non-Alcoholic Lager

Door al dit experimenteren en uitproberen is er een manier gecreëerd waarmee een compleet vergiste, alcoholvrije lager gebrouwen kon worden dat ook het geweld van de andere Guinness bieren aan kan. Deze techniek hebben zij Pure Brew genoemd. Op deze manier hebben zij de alcoholvrije maar smaakvolle lager kunnen brouwen. De Open Gate Pure Brew Non-Alcoholic Lager is een smaakvolle Golden Lager geworden met een fruitige en hoppige smaak. “For all occasions!”, aldus de brouwer.

Eigen proces

Smaakvol bier is voor Guinness het algemene streven, op welke manier dan ook. Een hoop alcoholvrije bieren worden gemaakt door het bestaande bier te pakken en daar de alcohol uit te koken. Dat proces doet niet veel goeds voor de smaak van het bier. Guinness was er daarom ook vanaf het begin al van overtuigd dat dit bier een eigen brouwproces zou krijgen. Net zoals de de afgelopen 259 jaar is geperfectioneerd voor het welbekende Guinness bier. Zo gezegd, zo gedaan. Het bier is gebrouwen op traditionele ‘Guinness-wijze’ met een special giststam die zo min mogelijk alcohol produceert.

Om deze alcoholvrije Guinness te drinken moet je voor nu nog wel even naar Dublin, alleen daar is het bier nog in één van 250 pubs in Dublin te krijgen. Natuurlijk kun je ook bij de brouwerij terecht. Hier in Nederland moeten we nog even geduldig blijven, in maart dit jaar wordt de verkrijgbaarheid alleen nog uitgebreid naar andere delen van Ierland.

[Afbeelding: Irish Times]