De grootste collaboration brew van Nederland!

7 januari 2018 om 08:00

De grootste collaboration brew van Nederland wordt gebrouwen in het Groningse Haren. Dinsdag 16 januari wordt door maar liefst 16 brouwers de achtste editie van d’Olle Grieze gebrouwen. Dat wordt een d’Olle boel!

Collaboration

Aanstaande dinsdag 16 januari zullen 16 brouwerijen uit Groningen, Drenthe en Friesland de handen ineenslaan om de grootste collaboration brew van Nederland te brouwen. Brouwerij Pivo Brouwers in de Biotoop in Haren is het epicentrum van dit grootse brouwwerk. Samen zullen de brouwers de achtste editie van d’Olle Grieze brouwen, een Schwarzbier met geroosterde tonen dat voornamelijk in Midden-Duitsland wordt gebrouwen.

d’Olle Grieze

Sinds 2010 wordt jaarlijks het d’Olle Grieze bier gebrouwen. De opbrengst van dit bier wordt ingezet om het orgel in de Groningse Martinikerk te onderhouden. De afgelopen twee keer werd het bier ook in Groningse ketels gebrouwen, namelijk bij Brouwerij Martinus en Brouwerij Bax, maar dit jaar is de gevallen op de Pivo Brouwers brouwerij in Haren.

Onder de brouwers uit Drenthe, Friesland en Groningen worden expertises gedeeld en wordt het recept gezamelijk gemaakt. De brouwers maken gebruik van lokale producten, zoals donkere haver en hop geteeld in Groningen. Ook Holland Malt ui de Eemshaven doneert een deel van de mout dat afkomstig is van boeren uit het Noorden van Nederland.

Bierdiner

Het bier zal geschonken worden tijdens het Grote Bierdiner in de Martinikerk op 11 april 2018. Voor deze gelegenheid is er ook een brouwwedstrijd georganiseerd, voor zowel amateurbrouwers als professionals. De winnaars van het beste Schwarzbier wordt bekend gemaakt tijdens het Grote Bierfestival in Groningen op zaterdag 14 april.