De Grootste Collaboration Brew van Nederland is begonnen!

17 januari 2018 om 08:00

PIVO, Rockin Ludina, Baxbier, Martinus, Brouwerij Groninger, Corviri, M-bier, Brouwdok, Diggelfjoer, Admiraals brouwerij, Toon Vandenbroek, Bonifatius, Grutte Pier, De Veteraan, Noarder Dragten en De Kleine Beer. Wat hebben deze brouwerijen met elkaar gemeen? Nou alle zestien nemen deel aan de grootste collaboration brew van de Nederlandse historie! De start van het proces begon afgelopen dinsdag 16 januari stipt om 9.00 uur. Bierista Dennis mocht meekijken bij de start van dit toffe bierproject.

Door Dennis Hofman

D’Olle Grieze

Voor de achtste keer wordt het Groninger stadsbier d’Olle Grieze gebrouwen. De naam Olle Grieze is onder Groningers het koosnaampje voor de Martinitoren. De voorgaande twee edities werden bij Martinus en Baxbier gebrouwen. Dit jaar is het de eer aan brouwerij PIVO uit Haren. Maar dat is niet alles. Bij de voorgaande edities waren het alleen brouwers uit Groningen die aan deze collaboration brew deelnamen maar nu zijn er ook brouwerijen uit Friesland en Drenthe die aanhaken. En zo wordt dit de grootse collab van Nederland. Maar liefst 16 brouwerijen uit de drie noordelijke provincies hebben zich over het recept gebogen.

Schwarzbier

Er wordt dit keer een Schwarzbier gebrouwen. Schwarzbier is een donker bier uit Duitsland. Dit bier van lage gisting heeft meestal een alcoholpercentage tussen 4,6% een 5%. Doordat er donkere en geroosterde mouten gebruikt worden is het bier donker van kleur en krijgt het de typische geroosterde smaak. Voor het brouwen van deze editie zal er gebruik gemaakt worden van producten uit het Noorden.

Bijvoorbeeld donkere haver uit Bellingwolde. Het water komt van Earthwater en wordt in Annen uit de Drentsche Aa gepompt. Een deel van het hop wordt geleverd door een kleine brouwerij uit Zuidbroek. De brouwerij genaamd De Klappe is van Fokko Prins. Hij verbouwt daar ook zijn eigen hop en wil volgend jaar alle hop gaan leveren voor de editie van 2019. Ook de mout komt voor een deel van boeren uit het Noorden van het land. Het andere deel zal Tjechische mout zijn om zo het bier toch ook een PIVO tintje mee te geven.

Donker bier in april

Opzich is Schwarzbier wel iets seizoensgebonden. Donker bier wordt al snel geassocieerd met herfst en winter. En toch komt het bier in april op de markt. Maar het zal een fris biertje worden met maar 5% alcohol. Dus ook prima te drinken in bijvoorbeeld het voorjaar. 

Net als voorgaande jaren zal de opbrengst van het bier gebruikt worden voor het onderhoud van het orgel in de Martinikerk. In deze kerk wordt ook ieder jaar, in april, het Groninger bierfestival gehouden wordt. Tijdens de kick-off van het festival, Het Grote Bierdiner, zal op 11 april het Schwarzbier voor het eerst geschonken worden.

Geïnteresseerd geraakt naar deze editie van d’Olle Grieze? Zoals eerder vermeld zal het bier dus voor het eerst geschonken worden tijdens het Groninger Bierfestival op 11 t/m 14 april in de Martinikerk in het centrum van de stad. Op dit bierfestival zal ook menig brouwer die geholpen heeft met het Schwarzbier aanwezig zijn. Tot in april!