Groningen in de ban van bier, Bierista Dennis neem je mee!

11 december 2018 om 08:00

Bierista Dennis is een trotse Groninger in hart en nieren. Als medewerker van een bierwinkel in de stad leeft hij zijn droom, bier is namelijk zijn grootste passie en als dat dan ook nog eens zijn stadje is… Je snapt het wel, volop bierplezier en passie bij Dennis. Daarom neemt hij je ook dit keer weer mee door Groningen Bier Stad.

Door Dennis Hofman

“Van Lauwerszee tot Dollard tou,
Van Drenthe tot aan ’t Wad,
Doar gruit, doar bluit ain wonderland,
Rondom ain wondre stad.
Ain pronkjewail in golden raand
Is Grönnen, Stad en Ommelaand,
Ain pronkjewail in golden raand
Is Stad en Ommelaand!”

Oftewel de eerste zinnen van het Gronings volkslied. Kort samengevat: tussen het wad en Drenthe ligt een provincie met een stad en omgeving waar een wonderland groeit en bloeit. Groningen leeft en dat is ook zeker op het gebied van speciaalbier. En misschien ben ik een beetje beïnvloed door het feit dat ik een geboren Groninger ben, maar het gaat goed met de bierscene in het noorden!

Waar ik in mijn vorige blog schreef over de in juli gestarte bierbrouwerij Punt die sindsdien al drie bieren op de markt heeft gebracht, zitten de andere bierbrouwers in en rondom de stad ook zeker niet stil.

Groningen martinusBrouwerij Martinus

Neem nou Brouwerij Martinus die vorige week nog een Russian Imperial Stout introduceerde, Calmix genaamd. Een mooi zwaar bier (9,4%) met cacao en Naga Jolokia peper. Een chili peper die in 2007 werd erkend als heetste peper in het Guinness book of records. Nadien kwamen er uiteraard pepers die heter zijn, maar het geeft wel aan dat het niet zomaar om een pepertje gaat.

Martinus mag hun bieren graag benoemen naar dingen of gebeurtenissen uit de Groninger stad of historie en zo ook de naam Calmix. Vroeger werden er in het pand waar tegenwoordig de brouwerij is gehuisvest, de beroemde Calmix petroleum kachels geproduceerd en dat zag Martinus als de ideale naam voor zo’n heerlijke zwarte Stout. Het bier is nu alleen nog op de tap bij de brouwerij zelf te krijgen maar zal uiteindelijk ook op fles uitgebracht worden.

Brouwerij Eggens

Ook Brouwerij Eggens zit niet stil. In de kleine anderhalf jaar dat zij nu bezig zijn is het vijfde bier pas geleden op de markt gebracht. Na de blond, tripel, IPA en de Zwaar blond heeft Martijn nu een Quadrupel (10%) op de markt gebracht. Volgens de brouwer zelf onderscheidt deze Quadrupel zich van andere Quadrupels omdat deze veel dikker is, meer karamel, meer chocolade, tonen van biscuitjes bevat maar ook zeer Laurier droppig is. De afdronk is zeer verwarmend en lang en dat is natuurlijk heerlijk voor de koude extreme winter die volgens de weermannen en vrouwen komen gaat.

Eggens heeft ook de tijd genomen met dit bier. Het is ongefilterd en ongepasteuriseerd om niks aan smaak te verliezen. Daarnaast is een deel van de batch weggelegd om te laten rijpen en te laten nagisten. Het mag volgens de brouwer ook best tijd kosten om een bier te brouwen omdat het bier moet zijn waar je van kunt en moet genieten. Je ziet het bier in de afbeelding boven dit artikel!

En nog veel meer…

Brouwerij Groninger beseft ook dat de winter in aantocht is en komt met zijn Baltic Porter plus. Dit bier heeft een zachte, zoete en moutige geur meegekregen. Een bier dat donkerbruin, vol en romig is met een zacht gebrande smaak en tonen van koffie, chocolade, drop en salmiak. Ideaal bier voor een koude winteravond.

Groningen BaxbierIets minder winters maar zeker het vermelden waard is Baxbier die als eerste noordelijke brouwer een bier in blik uitbrengt. De Abel’s Ale is een super tropische Pacific IPA met 7,8% alcohol, die al eerder op fles verscheen en nu in blik. Ook Bax ziet in dat het bier langer vers blijft, geen schadelijke invloed door zonlicht krijgt, het blik sneller koelt en beter te recyclen is. Het bier is vernoemd naar Abel Tasman, de ontdekkingsreiziger die over de stille oceaan voer op zoek naar nieuwe werelden. Zijn schip werd volgeladen met tropisch fruit, bloemen en specerijen om mee terug te nemen… Met Australische en uit Nieuw Zeeland afkomstige hop en een subtiele hint van Thai-Dragon peper is dit bier een heuse smaakbom.

Groningse Winterbiertocht

Uiteindelijk kunnen we het mooie jaar in Groningen ook nog eens afsluiten met een mooie winterbiertocht op zaterdag 29 december. Het succesvolle concept: Proef en geniet van zes verschillende bieren, gecombineerd met heerlijke hapjes, in zes verschillende cafés. Stempelkaarten à €23,50 zijn in de voorverkoop bij de deelnemende cafés verkrijgbaar. Op de dag zelf kosten de stempelkaarten €26,-.

Datum: zaterdag 29 december
Aanvang: 15:00 uur