Grolsch Weizen IPA, een craftige stap in de goede richting

8 mei 2017 om 20:22

Twee Zwaluwen, Picardijn, Calixtus, Lodewijk XIII, De Vierde Wijze en natuurlijk Kanon. Deze speciaalbieren zagen in 1997 het levenslicht ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Grolsch beugelfles. Destijds zette Grolsch de toon op speciaalbiergebied. Ambities in die richting steken voorzichtig weer de kop op bij de Tukkers. Een eerste stap in die richting is de Grolsch Weizen IPA.

door Alain Schepers

Maandagmiddag gonsde het bij Grolsch. De officiële presentatie van een heel nieuw bier was aanstaande. Niet zomaar een nieuw bier, maar een eerste stap waarmee Grolsch zich weer meer wil gaan profileren als craftbrouwer. Eindelijk weer eens écht biernieuws na alle economische berichtgeving rond de overname van Grolsch door Asahi. De makers hadden voor de gelegenheid de witte jassen verruild voor een keurig nette zwarte blouse. Bij de marketing-afdeling waren alle zeilen bijgezet. De introductie van het nieuwe bier moet Grolsch weer meer ‘craft’ maken; weer ‘vakmanschap is meesterschap’, zeg maar.

Vader en zoon

Sinds 2005 heeft Grolsch een proefbrouwerij, een ‘kleine’ brouwinstallatie van 25 hectoliter, waar nieuwe recepten kunnen worden uitgeprobeerd. De Kornuit is er ontwikkeld en de verschillende Radlers. Het eerste bier dat hier het levenslicht zag was de Grolsch Weizen ontwikkeld en gebrouwen door vader Hennie en zoon Marc. “Destijds hadden we Duitse brouwers op bezoek. Wij wilden ze een Duitse bierstijl voorzetten en kwamen uit bij een Weizen. Dat moest natuurlijk een perfect gebrouwen bier zijn. Na 29x brouwen en bijstellen waren we er bijna. De 30ste batch was helemaal naar onze zin”, aldus brouwmeester Marc Janssen (42), die jarenlang letterlijk het vakmanschap overgedragen heeft gekregen door zijn vader.

Brewdog

Vader Hennie, een echte Grolsch-icoon, is helaas overleden. Zoon Marc zwaait nu de scepter over het brouwhuis. De opdracht om een speciaalbier te ontwikkelen leverde hem slapeloze nachten op. “Ik wilde echt wat bijzonders maken. IPA’s, daar ben ik gek op. Brewdog bijvoorbeeld vind ik een prachtige brouwerij. Een deel van de inspiratie van ons nieuwe bier komt daar vandaan”, aldus Marc, die verwijst naar de collaboration van Brewdog en Weihenstephan.

Mix van Weizen en IPA

Het nieuwe bier is een mix geworden van twee bierstijlen. “Grolsch Weizen is een prachtig bier. Hiermee hebben we in 2007 de World Beer Award gewonnen. Daar zijn we maar wat trots op. Zelf hou ik wel van fruitige bitterheid. Het duurde even, maar toen viel het kwartje. Het moest een kruising worden van onze Weizen en een fruitige IPA.”

Proefbrouwerij in het zicht

Marc ging aan de slag. Ondertussen werden de muren rondom de Proefbrouwerij gesloopt. Een entree en een glazen wand zorgen nu dat de innovatieruimte in volle glorie te zien is. De Proefbrouwerij is voortaan ook een vast onderdeel van de Brouwerijtour. Maandag was dè dag; de dag dat alles samenkwam: de opening van de nieuwe Proefbrouwerij en de presentatie van het nieuwe bier.

Yellow Sub en Citra

Voordat het nieuwe bier geproefd mocht worden, werd eerst de Grolsch Weizen geserveerd. Een typische Duitse Weizen: zoet, een bescheiden kruidnageltje en veel rijp fruit, met banaan in de hoofdrol. Het tweede bier dat werd geserveerd was de Meantime IPA, een stevige IPA van Engelse bodem, dus met een goede balans tussen mout- en hopsmaken. Toen was het belangrijke moment daar. Marc Janssen presenteerde vol trots zijn nieuwe brouwsel, de Grolsch Weizen-IPA, gebrouwen met Magnum-hop en gedryhopt met Yellow Sub en Citra. “En geloof me, we hebben echt veel hop gebruikt”, benadrukte Marc nog maar eens.

Citrusfruit

Het resultaat is een troebel, donkergeel bier met een witte schuimkraag. De geur is fris, fruitig met veel citrusfruit. Vooral de geur van grapefruit en sinaasappel is prominent aanwezig. De smaak heeft de frisheid van citrusfruit. Je proeft duidelijk de grapefruit. De bitterheid geeft het bier een IPA-karakter. De bitterheid is niet dusdanig dat veel bierdrinkers hierop zullen afhaken. Het is een toegankelijk bier van een brouwerij die een brede doelgroep bedient. Met 6 procent alcohol is dit zomerse bier een tikje zwaarder dan de Grolsch Pilsener en de Grolsch Weizen.

Craftige stap

Tijdens de presentatie in de brouwerij werd het bier aanbevolen bij hot chicken wings, Indische gerechten, rijpe kazen en gezouten noten. Dqt heb ik nog niet mogen ervaren, maar dat gaat er de komende weken vast nog eens van komen, want de Weizen IPA is wat mij betreft – na vele wel erg zoete speciaalbieren van Grolsch – een nieuwe craftige stap in de goede richting. Ik ben een Weizen-fan en ben wat minder van de bittere IPA’s. Deze Grolsch Weizen IPA valt bij mij in de smaak vooral vanwege de frisse fruitigheid en de milde bitterheid. Dit is een bier dat ik deze zomer vaker ga drinken op het terras. Ook prima voor bij de barbecue, maar Grolsch kiest vooralsnog voor een uitrol uitsluitend in de horeca.

Verkrijgbaarheid

De nieuwe Grolsch Weizen IPA wordt geïntroduceerd tijdens de Week van het Nederlandse Bier, van 11 tot en met 21 mei. Meesterbrouwer Marc Janssen is aanwezig bij het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag van 11 tot en met 13 mei om bierliefhebbers persoonlijk dit nieuwe bier te laten proeven. Gedurende de Week van het Nederlandse Bier is de nieuwe Weizen-IPA uiteraard ook te proeven tijdens de Grolsch Brouwerijtour. Van medio mei tot en met eind juli zal deze nieuwe Grolsch variant te verkrijgen zijn in een geselecteerd aantal Grolsch horecagelegenheden door het hele land (zolang de voorraad strekt).