Maak kennis met de Tripel Vatgerijpt van Grolsch!

30 december 2017 om 08:00

Grolsch Tripel Vatgerijpt is het vierde bier uit de serie Grolsch Proeverij. Dit bier heeft maandenlang mogen rijpen op witte wijnvaten van Sauternes. Het resultaat is een fruitig en opvallend doordrinkbaar bier.

Door Alain Schepers

Het eerste bier van de Grolsch Proeverij was ook een Tripel. Aan dat bier werd een reeks kruiden toegevoegd. Die Tripel proefden we eerder en ook toen viel de doordrinkbaarheid al op. Dezelfde Tripel werd niet voorzien van kruiden, maar werd afgevuld op houten vaten. Dat is voor het eerst dat Grolsch op deze wijze met houten vaten experimenteert. “Een spannend en leerzaam traject”, aldus brouwmeester Marc Jansen.

Grolsch Tripel Vatgerijpt

Grolsch Tripel Vatgerijpt is afgevuld en verspreid onder dertig Grolsch café’s. Wie dit bijzondere bier wil proeven, moet er snel bij zijn. Hier geldt echt: op is op. Alle proevers kunnen op een viltje aangeven wat ze van het bier vinden. Al die op- en aanmerkingen worden door de Grolsch-brouwers bekeken en geëvalueerd.

Session IPA

Eerde dit jaar lanceerde Grolsch de Weizen-IPA. Deze cross-over is inmiddels overal verkrijgbaar. Mogelijk is dat ook het geval met de vier bieren uit de Grolsch Proeverij. Het eerst bier was de Grolsch Tripel. Die was uitstekend, alleen net iets te gekruid voor mijn persoonlijke smaak. Het tweede bier, de Grolsch Saison met honing, vond ik te weinig sprekend. Super enthousiast werd ik van het derde bier, de Session IPA. Dat heeft alles in zich om een vast bier in het assortiment van Grolsch te worden.

Experiment

Het vierde bier, de Grolsch Tripel Vatgerijpt, zal niet snel in de vaste collectie worden opgenomen. Dit vatgerijpte bier is niet op grote schaal te produceren. Het moet dus echt gezien worden als een experiment. Een prima proef, want het bier is smaakvol. Het heeft een duidelijke fruitigheid en de zachte vanille-tonen van het hout. Ook een bittertje in de afdronk ontbreekt niet. Zoals eerder opgemerkt is de doordrinkbaarheid van deze Tripel met 8% opmerkelijk.

De Grolsch Proeverij smaakt naar meer. Grolsch komt ook in 2018 weer met een serie nieuwe bieren, die breder verkrijgbaar zullen zijn, dan alleen in de dertig café’s waar ze nu getapt worden.

 

De Grolsch Tripel is het eerste bier uit de Grolsch Proeverij. De Tripel is maanden lang gerijpt op witte wijn vaten wat de Tripel Vatgerijpt heeft gebracht.