Grolsch Session IPA is na de Tripel opnieuw een potentiële hit

2 december 2017 om 20:12

Grolsch blijft verbazen. Het ene nieuwe bier na het andere ziet het levenslicht. Vandaag werd ik getrakteerd op een grote beugelfles van 1,5 liter met het nieuwste brouwsel. Het is de Grolsch Session IPA, een hoppig bier met slechts 3,5% alcohol.

door Alain Schepers

Eerder dit jaar kwam Grolsch met de Weizen IPA, een kruidige mix van een India Pale Ale en een Weizen. In de horeca werd dit bier onmiddellijk zo goed ontvangen, dat het de weg naar de schappen in de winkel al gauw vond.

Grolsch Tripel

Dat succes smaakte naar meer. Dit najaar kondigde Grolsch vier nieuwe bieren aan. Elk bier is steeds een aantal weken beschikbaar op tap bij dertig geselecteerde horecabedrijven. Het eerste bier was een Tripel van 8% met een flinke kruidigheid. Fris, kruidig en doordrinkbaar. Daarmee bevestigde Grolsch dat het op de goede weg was.

Grolsch Session IPA

Tweede bier was de Grolsch Saison. Een bier gebrouwen gebrouwen met honing. Een zacht smaakvol bier zonder een echt uitgesproken karakter. En nu is er de Grolsch Session IPA, een frisse, fruitige smaakexplosie met een bittere afdronk. Dit laag-alcoholische bier spoelt het laatste restje stof af van ‘Vakmanschap is Meesterschap’. Grolsch is weer terug.

Grolsch Session IPA is vanaf deze week (eerste week december) verkrijgbaar op tap bij 30 geselecteerde horeca-bedrijven. Benieuwd naar het verhaal achter dit nieuwe bier belde ik met meesterbrouwer Marc Janssen.

Marc, een Session IPA, waar komt dit idee vandaan?
“Mijn collega meesterbrouwer Wim Vermeulen is op vakantie geweest naar Schotland. Als bierbrouwer proef je ook op vakantie natuurlijk alles wat los en vast zit. Wim bestelde daar aan het eind van de middag na een fietstocht een laag alcoholisch bier met de verwachting dat daar niet teveel smaak aan zou zitten. Het tegendeel bleek het geval. Die verrassing liet hem niet meer los.”

Met die inspiratie zijn jullie aan de slag gegaan bij Grolsch?
“Ja, dat klopt. In onze proefbrouwerij zijn we gaan experimenteren. We hebben een volwaardige IPA gebrouwen van 6%. Dat hebben we gedaan met de hopsoorten Simcoe, Cascade, Citra en Magnum. De 6% hebben we teruggebracht naar 4,2 en 3,5% . Deze twee versies hebben we aan een proefpanel voorgezet. Die waren vrijwel unaniem enthousiast over de 3,5%. Die is net wat ronder, doordrinkbaarder, dan de 4,2-versie, die behoorlijke scherpe bitters heeft.”

Bierista proefnotitie

Bierista had het voorrecht vrijdag al een fles te mogen ontvangen. Het inschenken levert een donkergeel glas bier op met een volle, stevige schuimkraag. Het bier is troebel. De neus is sterk hoppig, fris en fruitig met veel citrusfruit en grapefruit. De smaak is fris en fruitig met veel citrusfruit. Ook hier weer grapefruit, maar ook zoet fruit, zoals meloen en wat geel fruit. Onderliggend ook wat subtiele zoete mouttonen. De Grolsch Session IPA is uiterst soepel, dorstlessend en drinkt heerlijk weg. De hopbitterheid in de nasmaak is lekker pittig.

Conclusie

Na de overname door SABMiller werd Grolsch steeds onzichtbaarder. Toen kwam de overname van SABMiller door AB-InBev. Grolsch werd samen met Meantime en Peroni verkocht aan het Japanse Asahi. Allemaal gedoe dat afleidde van het maken van mooie bieren. Nu de bedoelingen van Asahi steeds duidelijker worden, neemt het vertrouwen van de Grolsch-familie weer toe. Dat vertaalt zich in nieuwe bieren als de Grolsch Weizen IPA en de serie van vier nieuwe ‘craft-bieren’, waarvan de Session IPA de meest recente is.

Trendy bier

Smaakvolle bieren met weinig alcohol is een duidelijke trend. Het recept zal mogelijk nog iets bijgesteld worden, maar ik durf nu al te voorspellen dat de Grolsch Session IPA komende zomer ook in de retail verkrijgbaar is. Als ze bij Grolsch ballen hebben, pakken ze nu echt door. Dan brengen ze deze Session IPA niet alleen in fles, maar ook in blik op de markt. Blik verovert steeds meer terrein en zal glas steeds meer gaan verdringen. Grolsch heeft alles in huis om nu aan te haken bij de voorlopers in de markt.

Zwarte cross

Als ik Grolsch was ging ik eens om tafel met de organisatie van de Zwarte Cross. Een groot en hip publieksevent als de Zwarte Cross en een craftig laag alcoholisch bier als de Grolsch Session IPA (in blik) lijkt op voorhand een perfecte combinatie.

Grolsch Proeverij

De serie van vier nieuwe bieren staat bekend als de Grolsch Proeverij. Wil je ook Grolsch Session IPA proeven, dan kun je terecht bij een van deze geselecteerde horeca-bedrijven. Het eerste bier was de Grolsch Tripel, onlangs kon je de Grolsch Saison proven. De komende weken kun je je mening geven over de Session IPA en voor het eind van het jaar komt Grolsch met een laatste verrassing in 2017.