De nieuwe Grolsch Pumpkin Ale is eigenlijk een SPA’tje

27 oktober 2018 om 08:00

Het is herfst en dan schieten de Pumpkin Ales als paddenstoelen uit de grond. Ook in Enschede doen ze mee aan de Halloween pompoenmania. De Grolsch Pumpkin Ale is het negende experimentele bier dat brouwmeester Marc Janssen vanuit ‘zijn’ Grolsch Proefbrouwerij op de markt brengt. We vertellen je meer!

Door Alain Schepers

Elke keer als een pakketje wordt bezorgd, heb je een beetje dat cadeau gevoel. Leuk om uit te pakken en te zien waar ze bij Grolsch nu weer mee op de proppen komen. Dit keer dus een Pumpkin Ale van slechts 3,5%. Behalve pompoen schrijft Marc Janssen dat hij steranijs en kruidnagel heeft gebruikt. Dat klinkt als een bier met een herfstachtig karakter!

Herfst in je glas?

Bij het inschenken van het bier komen direct de kruidige aroma’s in je neus. Tot op een bepaalde hoogte hou ik hier wel van. Maar zodra het kruidige al het andere onderdrukt, haak ik af. Het bruine bier heeft een medium schuimkraag. Deze zakt langzaam maar zeker steeds verder in.

Tijd om te ruiken. Tja, dan is het wel duidelijk dat hier kruiden zijn gebruikt. De kruidnagel is meteen duidelijk te herkennen. Op een of andere manier krijg ik van die specifieke geuren een associatie met een open haard en bijbehorend warm gevoel. Toch echt een soort herfst in je glas!

Onder een warm kruidig dekentne

Proeven is de logische volgende stap. Hier geen verbazing dat je ook hier de kruidigheid op de voorgrond proeft. De kruidnagel en de steranijs zijn niet te overheersend. De pompoen proef je en zo ook de zoetheid van de donkere mouten. Maar die smaken liggen wel onder dat warme kruidige dekentje.

Wat mij vooral opvalt aan dit bier is het mondgevoel. Bij een herfstachtig donker bier verwacht je stevigheid, een vol mondgevoel. Dat heeft dit bier geenzins. Het heeft een licht en dun mondgevoel. Begrijpelijk, want het bier heeft slechts 3,5% alcohol. Eigenlijk dus een SPA’tje (Session Pumpkin Ale). Een licht en smaakvol bier dat perfect past voordat je aan tafel gaat. Met dit bier laat Grolsch opnieuw zien ‘craftige’ bieren te kunnen maken met een geheel eigen twist en een eigen karakter.