Grolsch Fruit IPA: sinaasappel in de hoofdrol

18 juni 2018 om 10:00

Een van de nieuwste borelingen uit de Grolsch Proefbrouwerij is een India Pale Ale, een IPA. Het bijzondere van dit bier is dat er sinaasappel aan is toegevoegd. Als je het bier wilt proeven, kun je de komende periode terecht bij circa 50 Grolsch café’s verspreid over heel Nederland.

Fruitige IPA

Tijdens de diploma uitreiking van de Bierista Bieropleiding bij Grolsch in april gaf brouwmeester Marc Janssen alvast een voorproefje van het nieuwe bier in de serie Grolsch Proeverij. De kersverse Bierista’s waren vooral verrast door de fruitige sinaasappelsmaak. Dat komt uiteraard door de sinaasappels die, met schil en al, aan het eind van het brouwproces aan het bier zijn toegevoegd. 

De Grolsch Fruit IPA is dus ‘orange-infused’ en uitsluitend op tap verkrijgbaar bij geselecteerde Grolsch café’s. Voor promotionele doeleinden wordt steeds een aantal flesjes afgevuld, waarvan er weer een aantal belandden op de Bierista redactie. Nieuwsgierig als we zijn, wordt het bier gelijk op temperatuur gebracht en geproefd.

Tijd om te proeven

Bij het inschenken valt gelijk een aantal zaken op. De schuimkraag is zeer bescheiden en zakt snel in. Het bier zelf is verre van helder. Zeg maar gerust flink troebel, bijna melkachtig. De kleur is donkergeel tot oranje.

Dan de geur. Onmiskenbaar sinaasappelgeur, maar niet die van een pas gepelde vrucht. Het is de geur van sinaasappelsap, zoals Appelsientje. Brouwmeester Marc Janssen vertelt echter dat aan het bier hele sinaasappels mèt schil zijn toegevoegd. 

En dan de smaak. Uiteindelijk gaat het daar toch om. Een India Pale Ale is een bier met een duidelijk hopkarakter. Bij het nemen van de eerste slok denk ik gelijk weer aan Appelsientje. De smaak van sinaasappelsap uit een pak is overheersend. Ik heb meer de indruk dat ik vruchtensap drink dan dat ik een glas bier drink. 

Het mondgevoel is wat dun. Het bier heeft weinig koolzuur en dat gaat ten koste van de frisheid. Dat kan te maken hebben met het feit dat ik het bier uit de fles proef. Vers getapt zal dit bier meer koolzuur bevatten en wat frisser overkomen. Het alcoholpercentage is 5,5%, en dus wat aan de lage kant voor een IPA. De sinaasappelsmaak overheerst en dat gaat voor mij ten koste van de hopbitterheid en de moutigheid.

Eindoordeel

Grolsch experimenteert met nieuwe bieren in de serie “Grolsch Proeverij”. De nieuwe bieren worden uitsluitend in geselecteerde café’s aangeboden. De gasten mogen hun reactie geven en de brouwers gaan vervolgens aan de slag met de feedback. Dat leverde al prachtige bieren op, zoals de Grolsch Session IPA, die inmiddels al een vast plaatsje in het assortiment heeft ingenomen. 

Bij uitproberen horen succesnummers en bieren die wat minder uit de verf komen. Deze sinaasappel IPA valt wat mij betreft in deze laatste categorie. De balans is doorgeslagen in de richting van sinaasappel. Dat gaat naar mijn smaak te veel ten koste van het bierkarakter.

Het volgende bier in de proeverij is een Berliner Weisse. Dit is een verfrissend en zuur bier, dat geserveerd wordt met biologische siroop. Op het Bierproeffestival in Den Haag – tijdens de Week van het Nederlandse Bier – een voorproefje genoten. Dat smaakte toen – nog zonder siroop – naar meer.

Door Alain Schepers