Meer over bier || Gluten in bier en glutenvrije bieren

23 februari 2018 om 08:00

Glutenvrij, gluten intolerant, coeliakie.. Het komt steeds vaker voorbij en kan ook echt vervelend uitpakken als we er niet genoeg aandacht aan besteden. In deze editie van ‘Meer over bier’ vertellen we je graag meer over gluten in bier en vooral ook over bier zonder gluten!

Door Frouke van Loo

De sporen van gluten

Het overgrote deel van welke productcategorie dan ook bevat gluten. Gluten is een eiwit dat bij mensen met een vorm van gluten intolerantie, auto-immuunziekten of allergie schade aan de darmen kan aanrichten. Dit eiwit, wat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut komt dus ook voor in bier. Een deel van de gluten in de gerst- of tarwekorrel wordt tijdens het mouten wel afgebroken en dus is er na het brouwproces nog weinig van de eiwitten over. Toch kan het bier dan altijd nog sporen van gluten bevatten.

Mensen met ‘Coeliakie’ zijn overgevoelig voor gluten. Naar schatting lijdt 1 op de 100 Nederlanders aan coeliakie, dat zijn er best een hoop toch?! Weliswaar ondervinden sommige patiënten geen klachten bij het drinken van bier, maar men kan toch niet met zekerheid te zeggen dat bier geen gluten bevat. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) raadt het drinken van bier zonder glutenvrij logo mensen met coeliakie dan ook af.

Glutenvrij alstublieft

Maar kunnen deze mensen dan helemaal geen bier meer drinken? Zeker wel! Er zijn genoeg mogelijkheden om bier zonder gluten in handen te krijgen, thuis maar ook in de horeca. Pepijn van der Lans van Chaplin’s Pub in Groningen neemt daar onder andere het voortouw in. “Een vriendin van mij heeft extreme gluten intolerantie. Zelfs een druppel bier op een ijsklontje in de cola kan haar naar de toiletten doen rennen om over te geven. Onlangs heb ik haar bij mij in de kroeg een volledig glutenvrij bier laten drinken. Ze had nergens last van en die gelukkige glimlach op haar gezicht inspireerde mij een geheel glutenvrije bierkaart te maken.”

Tot zijn verbazing ontdekte Pepijn dat er veel restaurants en cafés zijn met glutenvrij bier in het assortiment, maar zij geen speciale kaart voor glutenvrije bieren hebben. Ook voor grote leveranciers blijkt het lastig te zijn een uitgebreid aanbod te creëren. Daarom geven wij hier maar al te graag een aantal glutenvrij opties! Want genieten zonder zorgen, dat willen we toch allemaal?!

Bavaria Premium Pilsener Glutenvrij

Deze glutenvrije Pilsener is in samenwerking met de Nederlandse Coeliaki Vereniging uitgebracht. Dit lichtblonde pils is zuiver en goed doordrinkbaar met een licht bittertje in de afdronk. Het bevat bevat niets dan natuurlijk mineraalwater, gerstemout en hop. Verwacht hoppige tonen in dit verfrissende, licht fruitige bier van Bavaria.

Kaapse Karel

Deze Amerikaanse Bitter met 4,9% alcohol is het eerste glutenvrije bier van de Rotterdamse Kaapse Brouwers. Dit craftbier is rijk van smaak en daagt de brouwers uit nog meer van hun bieren glutenvrij te gaan produceren. Houd deze brouwers dus goed in de gaten op het gebied van glutenvrije bieren!

Grisette Blond Gluten Free

Grisette Blond is een Blond bier met 5,5% alcohol. Dit biologisch gebrouwen en glutenvrije bier komt van de Belgische brouwerij St. Feullien. In de smaak is de Grisette Blond vrij kruidig en moutig met een mooi aanvullende bitterheid.

Brouwerij First Chop

De Engelse bierbrouwerij First Chop brengt alleen maar glutenvrije bieren uit. Het assortiment is ontzettend uitgebreid beginnend bij een Session IPA tot een Hoppy Blond maar ook Dark IPA en een Mango Pale Ale behoren tot het aanbod.

Mongozo Premium Pilsener

Uit dit bier zijn de gluten verwijderd. De Mongozo Premium Pilsener is ook twee keer achter elkaar uitgeroepen tot het beste glutenvrije bier ter wereld. Een pilsener die je als glutenvrije bierdrinker dus zeker eens geproefd moet hebben!

Brewdog Vagabond

Vagabond is het eerste glutenvrije bier van Brewdog. Brewdog heeft een flinke dosis extra hop toegevoegd om het eventuele gebrek aan gluten te compenseren. Vagabond heeft aroma’s van fruit, hop en citrusvruchten. Het mondgevoel is zacht, met tonen van hout, hars en een licht-bittere afdronk. De Vagabond Pale Ale bevat Centennial and Amarillo hop en Pale, Cara en Crystal mout.

Jopen Hop Zij met Ons

Deze India Pale Ale van de Haarlemse brouwerij Jopen is niet alleen een heerlijke hopbom, hij is ook nog een compleet glutenvrij. Oranje gekleurd en heerlijk schuimig. Dit bier bevat vrij uitbundige, fruitige aroma’s en de karameltonen uit de mout brengen de bitterheid in balans. Precies zoals je hoopt wanneer je een (glutenvrij) bier inschenkt!

[Afbeelding: Pepijn van der Lans Chaplin’s Pub Groningen]