Rutger vertelt over de kloosterbieren van Gerardus

5 november 2017 om 09:00

Rutger is enthousiast over kloosterbier! Met de onlangs gelanceerde Gerardus Tripel kon het dan ook niet anders dan dat hij de materie in zou duiken. Hij neemt je mee in zijn verhaal over het Gerardus Kloosterbier.

Door Rutger Bronsveld

17 jaar Gerardus

Het Gerardus Klooster bier is in het jaar 2000 ontstaan. Een werkgroep vanuit het Klooster maakte zich sterk voor het behoud ervan en was op zoek naar mogelijkheden om inkomsten te genereren. Graag zouden zij het brouwerij verleden nieuw leven inblazen, maar hoe doe je dat zonder brouwerij in huis… Juist, je gaat naar de buren, ofwel naar Gulpener ‘De Vrije Brouwer’.

Samen Sterker

De Gulpener, die die zich hard maakt voor het versterken van de natuur en maatschappij om haar heen, heeft zo samen met de paters begin 21ste eeuw 2 kloosterbieren op de markt gebracht, eerst de Gerardus Dubbel, gevolgd door de Gerardus Blond. Het steunen van het Gerardus Klooster in combinatie met het brouwen van een goed bier sluit perfect aan op de strategie van de Vrije Brouwer. Zij kan een deel van de omzet af staan aan het Gerardus Klooster. Hiermee wordt bijgedragen aan het behoud van dit mooie complex te Wittem (Limburg).

Incompleet

Met de Dubbel en Blond was het rijtje nog niet compleet en koesterde de brouwerij en het Klooster samen de wens om nog een Tripel te ontwikkelen. Dit wordt gesteund door een vraag naar een Tripel vanuit de horeca, en zo is vorig jaar gestart met de ontwikkeling van een Tripel. Het nieuwe BrouwLokaal met micro brouwerij is hiervoor een perfecte speelkeuken geweest. Met name de hierna genoemde kruiden vroegen om de nodige experimenten.

Gerardus Rutger KleinLancering 1 november

Zo wordt Steven van den Berg (Brouwmeester Gulpener sinds okt. 2015) de man die samen met zijn team en adviezen vanuit het Klooster de Tripel mag gaan ontwikkelen. Tijdens de lancering 1 november in het Gerardus Klooster spreekt hij smaakvol en energiek over het proces. Duidelijk laat hij merken dat hij het best spannend vindt om de Tripel aan een publiek van ca. 180 dorstige genodigden te laten proeven. De lancering vindt plaats in de voormalige bibliotheek van het Klooster. Een prachtige ruimte waar je voor je gevoel terug in de tijd gaat en je fantasie zijn gang kunt laten gaan.

De Tripel met eigenwijze gist

De Gerardus Kloosterbieren hebben hun eigen giststam die van de Brouwmeester het predicaat ‘bijzondere gist’ krijgt omdat deze lastig in bedwang te houden is. Paul Rutten (voormalig directeur van Gulpener) knikt met een glimlach instemmend als Steven vraagt of deze ergens uit een donker hoekje van het Klooster komt. De grootste uitdaging bij deze giststam is om de bieren in balans te krijgen, zeker bij deze Tripel die veel grondstoffen kent. Zo is er voor deze tripel naast de gist een waslijst aan grondstoffen gebruikt. Aan granen is er onder andere Gerstemout, Rogge en Spelt gebruikt, daarnaast natuurlijk water ,(bitter)hop en tot slot een behoorlijke kruidenmix. De gist heeft wat extra warmte gekregen om harder te werken en draagt daardoor maximaal bij aan het aroma. Het is een bier dat veel balans in smaak kent. De smaak blijft lang hangen met uiteindelijk een smaak die wat weg heeft van laurierdrop.

De kruiden

De gebruikte kruiden zijn Curaçao (sinaasappelschil), koriander, steranijs, kardemon en kaneel. De steranijs en kardemon maken het een fruitig maar vooral kruidig bier. De steranijs houdt de kardemon in bedwang en geeft een lekker zoetje aan het bier. De kaneel neem je niet echt waar maar deze maakt het geheel wel af. Mogelijk geeft deze mede in combinatie met de 8,5% alcohol de warmte aan het bier. Heerlijk straks als de winter echt zijn intrede gaat doen, lekker de open haard aan en genieten.

Proosten

De Gerardus Tripel is te verkrijgen bij diverse horeca waar Gulpener wordt geschonken en exclusief bij de Lidl voor de thuisgebruiker. Dus mocht je na de zomer genoeg hebben van de frisse bitterheid van de IPA’s, of pas je even voor de extreme en soms wat experimentele smaken van de op hout gelagerde bieren, IJsbocken of Punch-bieren. Proost dan met deze krachtige Gerardus Tripel met een uitgebalanceerd kruidenpalet en steun daarmee het behoud van een mooi klooster in Limburg.