Het is zo fijn, om gepassioneerd bierliefhebber te zijn!

28 september 2018 om 08:00

Bierista Dennis is al jarenlang gewaardeerd columnist op onze website. Als bierliefhebber, en ondertussen natuurlijk ook gediplomeerd Bierista, houdt hij zich op regelmatige basis druk bezig met bier. En laat hij nu ook nog eens werken in bier! Hij neemt je deze keer eens mee door zijn belevingen als gepassioneerd bierliefhebber.

Door Dennis Hofman

Van hype naar levensstijl

Dat speciaalbier geen hype meer is maar steeds meer een way-of-life begint te worden, ontdekte ik toen ik de overstap van Gall & Gall naar Slijterij Groningen maakte. Slijterij Groningen is compleet anders en kleiner dan mijn vorige werkgever, maar heeft wel drie vestigingen in de stad Groningen! Zelf sta ik het grootste deel van mijn uren in het centrum van de stad, aan de Vismarkt in de winkel. 

Groningers (en bezoekers van daar buiten) komen graag bij ons over de vloer voor kennis en advies van mij en mijn collega’s. De winkel staat namelijk bekend om zijn ruime assortiment en de kennis die hier te vinden is. En dan heb ik het qua assortiment niet alleen over gedistilleerd en wijnen maar natuurlijk ook bier, heel veel bier!

De keuze is reuze

De winkel aan de Vismarkt drukte mij al snel weer met de neus op de feiten. Eén blik en het deed mij meteen weer beseffen hoeveel verscheidenheid er in de bierwereld aanwezig is. Ik ga gewoon even opsommen: Pils, Witbier, Weizen, Saison, Blond, Lentebock, Herfstbock, Zwaar Blond, IPA, New England IPA, Black IPA, double en triple IPA, Tripel, Rauch bier, Schwarzbier, Porter, Stout, Quadruple. 

En dan alle verschillende Ale’s, Barley Wine en dan natuurlijk overal nog Imperials van. Ook Barrel Aged creaties op witte wijn vaten, rode wijn vaten, whisky, rum, sherry Oloroso vaten. Infused, peated, Eisbock, Sessions. En bieren die ook zeker niet vergeten mogen worden, de Krieken, Geuzen en Lambieken.. Trappisten en Abdijbieren. En dan heb ik nog niet eens alles opgenoemd.

Dagtaak aan bier

En dan mag ik mij sinds mei wel officieel Bierista, meester in bier noemen, het vergt een dagtaak om alles bij te houden! Want naast alle soorten bier heb je ook nog te maken met alle brouwerijen die onze geliefde bierwereld rijk is. Alleen al in ons kleine landje zijn al meer dan 550 bierbrouwerijen, en dan tel ik de thuis- en hobbybrouwers nog niet eens mee. En ja, de wereld is natuurlijk veel groter dan alleen Nederland en in het buitenland zijn ook nog eens ontelbaar veel bierbrouwerijen te vinden. 

Voor mij scheelt het enorm dat ik met mijn nieuwe baan veel mee krijg van nieuwe ontwikkelingen en bieren. Via Bierista.nl en andere nieuwssites blijf je gelukkig ook goed op de hoogte!

Bijhouden die handel

Natuurlijk is het ene bier beter dan het andere en daarom zijn wij bierliefhebbers heel blij met beoordelingswebsites zoals natuurlijk hier op Bierista, om alles bij te kunnen houden en te volgen. Maar goed, dat bijhouden kost tijd en de bieren die we willen drinken uitzoeken kost tijd. Maar dat doen we natuurlijk met alle liefde, liefhebber van speciaalbier zijn kost nu eenmaal tijd en moeite. Maar welke passie niet?!

Het is namelijk niet even zomaar een nieuw biertje kopen… Nee nee, dit vergt veldwerk, inlezen en opzoeken. Heel cliché, maar het kopen van het juiste bier is voor een liefhebber als een kind in een snoepwinkel. Hoe meer keus des te moeilijker die uiteindelijke keuze wordt. En daarom is het ook mooi dat onze omgeving daar ook rekening mee houdt. Mijn kinderen weten al niet beter: als zij naar de Intertoys mogen met mama, dan kan papa even naar de bierwinkel…

Ben jij ook zo gek op bier en ben je klaar voor meer bierkennis? Begin dan vandaag nog aan de Bierista Bieropleiding. Klik hier voor meer info!