Geniet mee met ‘Night of the Old Beers’!

2 januari 2018 om 08:00

Binnen bierproefgenootschap Gij Zult Genieten is het hoogtepunt van het proefjaar altijd de befaamde Night of the old beers, oftewel onze oude-bieren avond! Het concept is simpel, iedereen neemt overjarige bieren uit zijn kast of kelder mee en deze worden door het genootschap beoordeelt op smaakevolutie.

Door Frits Coers

Tijdens de Night of the Old Beers is er ook steevast een emmer aanwezig om bieren die niet meer te drinken zijn in weg te kieperen. Bieren zijn wat dat betreft net mensen, niet iedereen wordt even mooi oud…

Bier bewaaradvies

Om te beginnen even wat wetenswaardigheden over het bewaren van bier. De vuistregel die ik hanteer is dat bieren met nagisting op de fles en zwaarder dan een procent of 7 aan alcohol prima bewaarbieren zijn. Er zijn natuurlijk legio uitzonderingen en je moet per bier bekijken of deze het bewaren waard is, maar deze basisregel werkt voor mij tot nu toe prima.

Je kunt bier het beste bewaren op een donkere plaats die koel is, of op z’n minst niet teveel temperatuurschommelingen kent. Veel trillingen zijn ook niet goed voor bewaarbier, dus een kelder of donkere kast zijn de meest ideale plekken om bier te bewaren.

Vers bier

Welke bieren kun je dan niet zo goed bewaren? Bieren met veel hop kun je beter ‘vers’ drinken omdat de hopbitterheid in de loop van de tijd minder wordt. Daarom kun je bieren die van nature erg zoet zijn ook beter niet bewaren. Omdat de bitterheid in de loop van de tijd minder wordt blijft vooral zoetheid over.

Bieren in mijn kelder zijn onder andere:

Proberen maar!

Hoe lang je een bier kunt bewaren verschilt per bier. Sommige zijn na 10 jaar over de houdbaarheidsdatum nog heerlijk, anderen zijn dan al duidelijk over hun top heen. Er is eigenlijk maar één manier om hier achter te komen, gewoon proberen! Van ieder bier meerdere flessen kopen en ieder jaar eentje opdrinken.

Bij Gij Zult Genieten hebben we prachtige bieren mogen proeven die heel oud waren. Een grote fles La Chouffe van 30 jaar oud smaakte naar heerlijke Wilhelmina Pepermunt! Het had niks meer met Chouffe te maken, maar was echt heerlijk!!! Ook Hertog Jan Grand Prestige van 20 jaar oud smaakte nog heerlijk, beetje naar Port.

Dat ook hele lichte bieren soms best oud kunnen worden hebben we ook gezien. Een fles Piedboeuf, een pils, was na jaren bewaren totaal smaakloos geworden, maar niet bedorven!

Mijn advies voor het bewaren van bier is, kijk niet naar de houdbaarheidsdatum op het etiket, die staat erop omdat de overheid dat vereist. Ruik en proef en oordeel dan of een bier nog goed is. Bedorven bier herken je direct aan de geur, dus gewoon openmaken en proberen! Bekijk hieronder de video van Night of the Old Beers.