Frouke van Loo doet bier-examen

25 juni 2017 om 05:19

Na zes lessen was het laatste dat nog miste in het Stibontraject, het examen. Na het proeven van de bieren en alle kenmerken voor mijzelf op een rijtje te hebben gezet had ik het gevoel helemaal klaar te zijn voor het examen dus hop, die trein in en op naar Amsterdam!

door Frouke van Loo

Best wel spannend weer examen doen! Onderweg lees ik nog wat aantekeningen door maar ik geniet vooral lekker van het uitzicht. De rit naar de Vrije Universiteit duurt ongeveer een half uurtje voor mij dus ik heb alle tijd me in rust voor te bereiden op het proeven en beantwoorden zo meteen.

Zenuwachtig

Het examen vindt op het zelfde moment plaats op vier verschillende plaatsen in het land en Amsterdam is daar dus één van. Bij aankomst tref ik al direct een aantal van de andere cursisten uit onze Rotterdamgroep aan en ik moet zeggen… Van ieder gezicht valt toch wel aardig wat spanning af te lezen! Ik ben blij dat ik niet de enige ben die toch wel iets zenuwachtiger is dan verwacht.

Theorie en proeven

Het is tijd om ons aan te melden en de groep wordt in tweeën gesplitst; de ene helft gaat eerst bieren proeven en de andere helft mag eerst aan de slag met de theorie. Het theorie-examen bestaat uit 36 meerkeuzevragen en bij het bierproefexamen moeten we 6 verschillende biertypen herkennen. Voor ieder glas mag een eerste en tweede keuze genoteerd worden om onze kansen te spreiden, mocht dat nodig zijn.

We gaan beginnen

Ik word ingedeeld in de theoriegroep en neem met zo’n 30 andere deelnemers plaats in de examenzaal van de Vrije Universiteit, zoals de instructeur zei: “Kan je toch nog zeggen dat je examen hebt gedaan aan de Vrije Universiteit van Amsterdam!”

De examens worden uitgedeeld en iedereen gaat ijverig van start, we hebben precies één uur de tijd om het examen af te ronden en dat lukt bij iedere deelnemer. Een uur later bespreken we vol ontlading alle antwoorden en de twijfel slaat me om de oren… Tijdens het beantwoorden had ik al gevoel dat ik veel te veel twijfelde en naar mijn idee heb ik telkens precies het verkeerde antwoord aangekruist. Gelukkig waren mijn medecursisten een stuk enthousiaster en lijken zij het examen allemaal naar behoren ingevuld te hebben! Op de uitslag hiervan moeten we nog even wachten, over 4 tot 6 weken ontvangen we onze resultaten.

Wisselen

Ondertussen nadert de andere groep examenkandidaten ons en kunnen we wisselen van activiteit, het is tijd om het proeven! We nemen plaats aan ruim opgezette tafels en zien een antwoord- en proefblad voor ons liggen. Het proefblad bestaat uit 6 cirkels, genummerd van 1 tot en met 6, waar de bieren tijdens het examen op geplaatst worden. Wel zo handig om het goede bier bij het goede nummer te kunnen noteren.

Bieren proeven en typen herkennen

Begeleiders delen één voor één de bieren uit en we kunnen beginnen. Het is helaas wat donker in de zaal, maar het zicht van de bieren is nog steeds wel te zien. Iedereen gaat ijverig van start met het eerste bier en al snel volgt nummer 2, nummer 3 en door totdat nummer 6 ook op tafel staat.

Stuk voor stuk denk ik de bieren direct te herkennen en ik twijfel een tweede keus in te vullen, maar ik doe het toch maar voor alle zekerheid! Aan het einde van het bierproefexamen worden de geschonken bieren uitgestald en volgens mij zat ik behoorlijk goed. Voor mij persoonlijk een fijne constatering aangezien ik tijdens de cursus ontdekt heb dat het daadwerkelijk herkennen van een bier niet per se mijn sterkste punt is; ik vind het lastig verschillende bieren van eenzelfde biertype te onderscheiden en dus direct te weten welk bier het is. Dat was voor mij dus een absoluut doel, dat bierproefexamen wilde ik halen! Ook op dit resultaat moeten we nog een aantal weekjes wachten, dus dat gaan we uiteraard doen!

Verwachting

Mijn eigen verwachting is dat ik het theorie-examen opnieuw zal moeten doen, dat had ik ook wel een klein beetje verwacht aangezien ik ook midden in het schrijven van mijn afstudeerscriptie zat en daar dus mijn hoogste prioriteit heeft gelegen. Uiteraard baal ik van deze verwachting, maar ik ben blij dat de mogelijkheid tot herkansen er is! Ook al haal je de examens niet, wanneer je als deelnemer alle lessen hebt gevolgd, ontvang je van het Stibon een bewijs van deelname en kun je naderhand zelf beslissen of herexamen voor jou toegevoegde waarde is.

Rondje door de klas

Wanneer ik de andere deelnemers vraag hoe zij de cursus in zijn geheel hebben ervaren krijg ik veel enthousiaste reacties. Over het algemeen is iedereen dus zeer enthousiast en geven zij aan veel te hebben geleerd tijdens de lessen. Wel krijg ik van de koks onder de cursisten te horen dat zij in het ‘Bier aan tafel-gedeelte’ meer verdieping hadden verwacht. De spijscombinaties die we nu voorgeschoteld kregen waren voor hen niet direct vernieuwend. Wat overigens niet aan het enthousiasme van de docent leek te liggen: de lessen Bier aan Tafel, Bierbehandeling en Biergeschiedenis worden door vele aangestipt als meest interessant.

Emmer met bierweetjes

Zoals je ook in eerde blogs hebt kunnen lezen ben ik zelf ontzettend enthousiast over de Stiboncursus. Als bierliefhebster en bierkenner in ontwikkeling heb ik heel veel geleerd en is mijn emmer met bierweetjes tot aan de rand gevuld. Met deze cursus wilde ik graag mijn bierkennis vergroten, meer leren over de herkomst en productie van speciaalbieren en daarnaast mijn proefervaring vergroten. En die doelen heb ik zeker weten bereikt! Dankzij de Stiboncursus heb ik sterker het gevoel dat ik weet waar ik over praat en waar ik naar moet kijken tijdens het proeven en beoordelen van speciaalbieren. Ik kan dan ook niet wachten om mijn nieuwe kennis weer snel met jullie te delen in een nieuwe proefvideo op Bierista.nl!