Frankrijk, het land van het (nieuwe) bier? | Bierista

11 september 2017 om 08:30

Na dertig jaar ging Twan weer eens kamperen in Frankrijk. In het land van de wijn viel hij als bieroloog van de ene in de andere verbazing. Uitgerekend in dé regio van de rode wijnen is bierbrouwen enorm populair. Ook in supermarkten valt zijn mond open van verbazing: rekken vol met speciaalbier, vaak uit eigen streek. Bier is overduidelijk booming in la Douce France.

Door Twan Dohmen

Een foldertje in het rek van de regionale VVV trekt mijn aandacht. La Brasserie Nauèra wil bezoekers trekken en nodigt belangstellenden uit voor een proeverij, een rondleiding of het kopen van hun speciaalbiertjes. Makkelijk te vinden is de brouwerij annex bierwinkel echter niet. Na enkele keren vragen vinden we Nauèra op een bedrijventerrein in Saint Laurent de Medoc, een dorp enkele tientallen kilometers boven wijnstad Bordeaux.

Ook in Frankrijk is bier helemaal hip

Nog geen half jaar geleden hebben Fransman Nicolas en de Engelse Kerrie Meylan de stoute schoenen aangetrokken. De Fransman handelde al een tijd lang in wijn, maar besloot ook in het bier te gaan. Met succes, de brouwerij draait als een tierelier, de eerste bieren zijn gebrouwen en te koop. Nicolas is de brouwmeester, echtgenote Kerrie is kortgezegd de commercieel en administratief directeur.

“Bier is hip in Frankrijk. Het aantal craftbrouwerijen is snel gestegen. Alleen al hier in de Medoc zijn twintig nieuwe bierbrouwers begonnen”, vertelt Kerrie. In heel Frankrijk zijn momenteel tussen de 400 en 500 brouwerijen actief, een aantal dat vergelijkbaar is met Nederland. “Wij zijn druk, onze zoon helpt gelukkig in deze vakantietijd mee, bijvoorbeeld met het bottelen.”

Op naar biologisch only

Verschillende bieren zijn zoals gezegd de afgelopen maanden door Nicolas gebrouwen. Zoals een blond bier van het type pale ale (pale angel), een biologisch blond (mouststang), een witbier (laames dune)  of een bitter moutig amberkleurig bier (bitterfly) of een rosébier (redkerry). In ontwikkeling zijn donkerkleurige bieren als een stout en porter. De brouwsels variëren qua grootte van 25 liter tot maar liefst 1000 liter per keer. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4,7 en 6 procent. In 2018 willen Nicolas en Kerrie alle bieren biologisch gaan brouwen.

De regionale brouwers in de regio’s Medoc, Charente-Maritime (in het zuidwesten van de Frankrijk, net boven Bordeaux, vlakbij de kust) experimenteren veel met hun bieren. Zo voegt Brasserie des Gabariers een Cognac-extract toe aan het bier. In Talmond – een prachtig kunststadje aan de monding van de Gironde – doet de plaatselijk brouwer dat idem dito. Een smaakvol en geslaagd Cognacbier. Frankrijk bier magazineLaatstgenoemde brouwer heeft echter ook een bier met rozijnen in de aanbieding. Helaas, dit rozijnenbier vind ik dan weer niet te pruimen… De struiken op de camping mogen er van genieten.

Kortgezegd, Frankrijk gaat helemaal om wat bier betreft. Het leeuwendeel van de beste wijnen gaat richting rijke Chinezen, Amerikanen en Indiërs, de Fransen zelf verkiezen steeds vaker een biertje op het terras of bij hun maaltijd. Frankrijk, het land van het (nieuwe) bier!

Kijk voor meer informatie eens op: www.nauera.com