Frank doet een rondleiding door brouwerij De Prael

31 mei 2017 om 00:23

Brouwerij de Prael is een naam die bij bierliefhebbers niet onbekend in de oren zal klinken. Deze brouwerij heeft als slogan ‘Mens & Bier, een perfecte combinatie’. Mede-oprichter Arno Kooy licht het op de website allemaal haarfijn uit wat dit nu inhoudt. Met een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg en passie voor bier is brouwerij de Prael ontstaan, een werkplek waar mensen met een historie van verslaving, dakloosheid of andersoortige problematiek een tweede kans krijgen om onderdeel te worden van de arbeidsmarkt.

door Frank Schonewille

Het concept van deze brouwerij is niets anders dan lovend te noemen, daarbij hebben ze ook nog eens erg interessante bieren in het assortiment zitten. Ze zitten midden op de Wallen in Amsterdam, hebben een uitgebreide bierwinkel, een uiterst succesvol proeflokaal en je kan er een rondleiding boeken.

De Bierkaai

De rondleiding start in de winkel waar we eerst meegenomen worden in de historie van Amsterdam en uitleg krijgen over wat ‘tegen de bierkaai vechten’ nu echt inhoudt. De bewoners van dit deel van de Oudezijds Voorburgwal, die bekend stond als de bierkade, stonden bekend als mannen waar je geen ruzie mee wilde krijgen. Als je toch tegenover deze mannen stond, dan was dat bij voorbaat een verloren zaak. Na nog enkele historische wetenswaardigheidjes kregen we uitleg over de diverse ingrediënten die noodzakelijk zijn voor het brouwen van bier en over de diverse ‘vaste’ bieren die brouwerij de Prael voert. Hoe een bier gebrouwen wordt is natuurlijk voor de vaste lezers geen geheim meer en zal ik ook verder geen woorden aan vuil maken. We gaan namelijk verder de brouwerij in.

Historie

We worden het oude grachtenpand doorgeleid waarbij we niet alleen verder de brouwerij in gaan, maar ook dieper in de historie van het pand duiken. Wist je dat het pand in het verleden namelijk ook een koetshuis was? Onze tourgids vertelt niet alleen vol passie over de brouwerij, het verleden en de bieren, maar maakt ons als bezoekers ook goed duidelijk wat het concept nu echt is. Er zijn namelijk 130 mensen in deze brouwerij aan het werk waarvan 100 vrijwilligers. Iedereen begint bij het afvullen van de flessen. Een antwoord op hoeveel flessen er nu per uur gevuld kan worden is niet eenduidig te geven. Dit ligt namelijk ook echt aan de persoon die daar op dat moment aan het werk is. Deze openheid en eerlijkheid over de werkwijze van de brouwerij geeft niet alleen duidelijkheid, maar wekt ook sympathie op.

De rondleiding heeft als afsluiter natuurlijk een proeverij waarbij we vier bieren mogen proberen. Elk bier wordt natuurlijk begeleidt met een korte uitleg over wat je nu te proeven krijgt. In volgorde heb ik mogen genieten van een Code Blond, het blonde bier met regenwater, de Milk Stout, de I.P.A. en als afsluiter de Quadrupel.

Bier voor thuis

Na deze proeverij sloeg de klok al kwart voor zeven en bedacht ik mij dat ik nog even een paar bieren voor thuis mee moest nemen, maar goed, ik moest ook afrekenen voor de rondleiding en het was ontzettend druk. Geen probleem natuurlijk, ik mocht even snel heen en weer gaan naar de winkel en als ik terug kwam zou mijn plaatsje nog steeds gereserveerd zijn en kon ik in alle rust nog een extra drankje (of twee) doen.

Aanrader

Als je één rondleiding in een brouwerij hebt gedaan weet je al zo ongeveer wat je kan verwachten. Deze rondleiding brengt niet veel nieuws, maar toch kan ik deze van harte aanbevelen. Ten eerste om de prachtige wijze waarop je meegenomen wordt door de brouwerij, de historie en de missie van de Prael. Ten tweede omdat de bieren van de Prael ook echt heel erg lekker zijn, en last but not least de medewerkers. Ik ben daar niemand tegengekomen die geen passie heeft voor de Prael en dat is prachtig om te ervaren. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik aangenaam verrast was door het vertrouwen dat gegeven wordt aan de gasten. Ik moet nog een rekening betalen, maar dat ik even wegloop is geen probleem. Natuurlijk hoort vertrouwen als dit er te zijn, maar het is niet altijd meer zo gegarandeerd. Unieke ervaring in een unieke brouwerij. Als je dan toch op de Wallen bent neem dan de moeite om hier langs te gaan. Een aanrader voor de liefhebber van bier!