Fiona de Lange presenteert boek met feiten en tips over bier

19 april 2017 om 08:27

Biersommelier Fiona de Lange presenteerde onlangs haar derde boek, getiteld ‘Wat je als bierliefhebber moet weten’. Een boek met 350 essentiële feiten, tips en bierwetenswaardigheden, uitgegeven door Karakter Uitgevers. Het boek is laagdrempelig en toegankelijk, voor zowel de beginnende als de meer doorvergiste bierliefhebber.

door Bibi Boom

Het voorwoord is geschreven door culinair journalist Felix Wilbrink, die ook de boekpresentatie inluidt. Fiona en Felix kennen elkaar al jaren en delen een passie voor vintagebieren. En dat blijkt. Ter ere van de boeklancering worden diverse langbewaarde bieren geschonken, die wij, de bezoekers, mogen proeven. Een ware beleving.

Dropachtig

We beginnen met Schneider Meine Porter Weisse uit 2013, een donkerbruin bier met sterke aroma’s van krenten en pruimen, bijna sherry-achtig, en een smaak die aan salmiak en drop doet denken. Verrukkelijk begin.
Hierop volgt de Alaskan Smoked Porter uit 2008, die er bijna uitziet als rode wijn, maar teerachtig en rokerig ruikt. De smaak is zoeter dan verwacht: moutig, dropachtig en rokerig.

Dan de Duits & Lauret Winterstout uit 2012. Dit bier is zo gitzwart dat er geen sprankeltje licht doorheen komt. De geur is koffie-achtig en doet in de verte denken aan vers gelegd asfalt (dat klinkt onsmakelijker dan het is). De smaak is zacht en romig, erg fijn mondgevoel en body. Veel steviger dan de twee voorgaande bieren.

Hertog Jan Grand Prestige

Dan volgen vier dezelfde bieren, maar van verschillende jaren. Het gaat om de Hertog Jan Grand Prestige uit respectievelijk 2011, 2009, 2007 en 1985! De Hertog Jan GP uit 2009 doet me denken aan Rocherfort 10, heel kruidig en vol. Die van 2007 smaakt wat metaliger. Die van 1985 is amper meer herkenbaar als bier, je zou zweren dat je port of sherry drinkt. De smaak doet me daarnaast denken aan tutti frutti. Maar de Hertog Jan Grand Prestige van 2011 vond ik de lekkerste: heel kruidig en een mooie volle body. Mijn inziens was deze op zijn hoogtepunt en de andere er eigenlijk al overheen.

Bijzondere ervaring

Tot slot proeven we ook nog een Hertog Jan Tripel uit december 1985, maar helaas wordt hiermee bewezen dat tripels zich niet goed lenen voor langdurig bewaren. Het bier is volledig geoxideerd, de geur nog aangenaam honingachtig, maar de smaak en body vergane glorie. Wel is het een heel bijzondere ervaring om bieren te drinken die bijna net zo oud zijn als jezelf. Ik was 2,5 jaar oud toen deze bieren werden gebotteld.

Het kruikje Hertog Jan Grand Prestige uit 2016 dat ik heb staan en wat ik drie jaar wilde bewaren, gaat bij nader inzien toch maar voor zes jaar de kast in. Na die periode is hij ogenschijnlijk op z’n allerbest.