Fik de Foeder, nieuw bier van Gulpener samen met Bom Brewery

4 juni 2017 om 17:27

Het is weer feest in Gulpen. Ruim vijf maanden na de lancering van de Jolly Roger heeft de brouwerij Fik de Foeder. Deze tweede Collab Brew (samenwerking met een collega-brouwerij) is de Vrije Brouwer aangegaan met BOM Brewery uit Roeselare (Be). Ditmaal is er niet geopteerd voor een stijl maar voor een zacht bier dat prima past bij een zomerse avond. En dat is gelukt! De brouwmeesters, die elkaar al lang kennen, zijn er in geslaagd hun vriendschap en passie te delen met het bierliefhebbend publiek.

door Rutger Bronsveld

Meteorologisch is de zomer begonnen, en dat merken we als ik samen met een goede vriend naar binnen stap in de brouwerij. Direct worden we doorverwezen door een perfect aangelegde Hoptuin. Deze Hoptuin is een regelrechte aanrader voor bierliefhebbers die deze zomer naar het Heuvelland afreizen.

‘Hel en Verdoemenis’

Onder begeleiding van gedichten onder de naam ‘Hel en Verdoemenis’ worden we gebracht naar de lagerkelders waar de het bier met de getoaste houtsnippers is gelagerd. Aldaar wordt een tweede tip gevonden die ons leidt naar de Stoomketel waar het houten vat met Fik de Foeder wordt gevonden. Dit vat wordt snel naar het bordes gebracht waar twee varkens aan het spit worden gerookt met de houtsnippers die bij het brouwen zijn gebruikt.

Geen stijl

In de jaren tachtig zijn brouwers begonnen met het definiëren van stijlen bier, daarvoor was het gewoon lekker of niet. Steven van den Berg, de brouwmeester van Gulpener, maakt het liefst bieren met de mooiste ingrediënten die hij kan vinden. Steevast wilde hij in deze samenwerking een ondergistend bier maken, dat op smaakt is gebracht met een vrij spontaan hopschema dat een soepele bitterheid brengt. Bert van BOM Brewery steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag zaken in de fik steekt. Dit maal een Foeder, een groot houten vat waarin bier gelagerd wordt. Vaten die de Gulpener normaliter gebruikt om voor hun natuurlijk gegiste ‘Meestreechs Aaijt’.

Milde Smaak

Het vaatje dat wordt aangeslagen wordt onder de aanwezigen verdeeld. De Fik De Foeder wordt gekenmerkt door een kleur van karamel. Met je neus neem je een zachte geur waarbij je in de verte de kenmerken van het geroosterde hout kunt waar nemen. Het bier heeft een zachte volle smaak zonder dat er één smaakaspect stevig op de voorgrond treedt. Misschien is het nog wel makkelijk om te omschrijven dat het bier niet zuur en fruitig is.

Tap en fles

Van de ca. 20 hectoliter Fik de Foeder die is gebrouwen wordt de helft via horeca op de markt gebracht. Het thuisgebruik is logischerwijs op de fles. Op de fles vind ik dat de het geroosterd hout sterker in de smaak naar voren komt. Na Pinksteren kun je Fik de Foeder aanschaffen bij de Gall en Gall. Ben er snel bij want de oplage is met maar 10 hectoliter voor heel Nederland beperkt.

Fik de Foeder

Fik de Foeder