Feest bij vandeStreek, Kleiburg en de Naeckte Brouwers

23 mei 2017 om 09:34

Dit weekend was het sluitingsweekend van de Week van het Nederlandse bier. Inmiddels is het traditie dat dan de brouwerijen hun deuren openen voor het publiek: de Open Brouwerijdagen. Leuk om eens in de keuken te kijken hoe je favoriete drank gebrouwen wordt.

Door Taco Zuidema

Enkele brouwers hebben de Open Brouwerijdagen als aanleiding genomen om hun nieuwe brouwerij(locatie) voor het publiek te openen: de Brouwerij Openingsdagen, dus. Dat betekent dat er dit weekend feest was bij vandeStreek, Kleiburg en de Naeckte brouwers.

Industrieterrein

Vrijdag beet vandeStreek het spits af. De eerste openingsdag van drie; de broeders gaan gelijk voor een groot feest! Op een industrieterrein in Utrecht Overvecht is de afgelopen maanden druk gebouwd aan een spiksplinternieuwe brouwinstallatie. Glanzend roestvrij staal glimt je aan de rechterkant tegemoet als je de loods binnenloopt. Links blokkeren twee gestapelde zeecontainers het zicht op de voorraadstellingen. Mooi stemmig zwart met het vandeStreek-logo in het wit erop geschilderd. En daar is ook heel slim vandaag de bar voor gezet.

The First

Het eerste bier uit de ketels is een Saison die toepasselijk The First heet. Met een vol glas van dat eerste, kruidige bier in de hand mogen we Ronald van de Streek de brouwerij in volgen. De zeecontainers zijn een afgesloten opslagplaats om het ongedierte tegen te houden. Daar is over nagedacht! De schrootmolen staat achter die opslag en van daaraf loopt de leiding naar de rechterkant van de brouwerij de ‘frietzak’ in: de opslag voor het geschrote mout wat daar gestaag de maischketel in kan.

Tour vandeStreek

Het brouwhuis is ruim opgezet, er is genoeg plek om rond te ketels te lopen (handig bij het schoonmaken!). Van voren naar achteren volg je in de tour het brouwproces: maischen, koken, koelen (met een supersnelle platenkoeler), lageren. En achterin staat de bottellijn. Strak neergezet en werkbaar.

Achterin de brouwerij steken we het logistieke pad over naar de opslag van de verschillende vaten. Ons glas is inmiddels leeg, en Ronald vult het voor ons vanuit een Burnside vaatje: wat een verwennerij! Over de opslag hoeft niet uitgewijd te worden: daar wordt opgeslagen. Terug naar de aankomsthal om te genieten van de bieren, oesters en broodjes worst. Feest!

Kantorenwoestijn

Terwijl in Utrecht op zaterdag de opening nog steeds wordt gevierd, gaan in Amsterdam de deuren van brouwerij Kleiburg open. In een oude romneyloods in de kantorenwoestijn van Zuidoost is een brouwerij en een proeflokaal gevestigd. Rondom de loods is een groen terras aangelegd, een oase tussen de grijze leegstaande gebouwen. Slim om hier een horecagelegeheid te plaatsen, want die kantoren gaan nieuwe bestemmingen krijgen: dat worden hotels en appartementen. Daar zullen dorstige en hongerige mensen in huizen.

Bij binnenkomst krijg je een fijn glas bier en ga je met brouwer Thomas mee op tour. Een wand met een glas-in-loodraam scheidt het proeflokaal van de ketels, leuk om zo te zien dat we in een kloosterbrouwerij zijn. De brouwinstallatie is in één oogopslag gezien, groot is het allemaal niet. En daardoor wel overzichtelijk. Dus lopen we weer langs de schrootmolen, de maischketel, de lagertanks en de bottellijn.

Zegen

Dat het terras geen overbodige luxe is, blijkt als er ineens veel zegen van boven op ons neerdaalt. Het kleine, huiselijke proeflokaal staat binnen no time vol. Tegen het wandtapijt leunen de bezoekers tot de bui overwaait. Buiten staan de barmannen de tapinstallaties tegen het hemelwater te beschermen. Uiteraard komt er ook hier na regen weer zonneschijn en kunnen we buiten van de bieren gaan genieten. Een Siciliaans Wit drinkt toch lekkerder in de zon dan in de regen.

Naeckt in de kerk

Het derde feest dit weekend is in Amstelveen: de Naeckte brouwers gaan in de Annakerk een nieuwe installatie neerzetten. Met de nadruk op gaan, want nu is de kerk nog een lege hal. Het monumentale gebouw gaat echter niet enkel en alleen een brouwerij worden; de kerk krijgt een maatschappelijke en culturele bestemming. Dat betekent dat er kunstexposities gaan komen, optredens van singer-songwriters, er komt een vergaderlocatie in het pand, etc. Dat allemaal onder de noemer van ANNA, een collectief verschillende ondernemers die de kerk nieuw leven in gaan blazen.

Ondanks dat er van een opening van een echte brouwerij nog geen sprake is, wordt de ruimte wel vast ingewijd. Er zijn genodigden, er is een dj, en er is een bar met bieren van de Naeckte Brouwers. De wanden worden sfeervol en kleurrijk verlicht, én er hangt een discobol. Feest dus. Waar straks het brouwhuis van de Naeckte komt, treedt nu een gospelkoor op. Een mooie transitie van het verleden naar het heden. Onder het genot van warme soulvolle stemmen en een glas Naeckte Non wordt er gedanst op de brouwvloer. Nu kan het nog.

Van groot naar klein

Als in Amstelveen diep in de nacht de laatste noten wegsterven, staat in Utrecht de bar van vandeStreek klaar voor de laatste dag van het openingsfeest. Het was een mooie volgorde dit weekend: van de grote brouwerij van vandeStreek, de kleine installatie van kloosterbrouwerij Kleiburg naar de lege kerk voor de toekomstige brouwerij van de Naeckte brouwers. Er wachten ons mooie tijden als bierliefhebbers. Ik ben benieuwd hoeveel brouwerijen er de volgende Week van het Nederlandse Bier te bezoeken zijn.