Experimenteren met smaak en bier in Lab-44

28 februari 2017 om 09:00

Als Zaankanter en bierliefhebber ben ik enorm trots en blij dat er op het gebied van speciaalbier nogal wat gebeurt de laatste paar jaar in Zaanstad. Het begon enkele jaren geleden met Breugems Brouwerij, even later ontstond Torenbier en sinds medio 2016 heeft Brouwerij Hoop in Zaandijk de deuren geopend.

door Arjan Rühland

Brouwerij Hoop is een ambachtelijke bierbrouwerij met proeflokaal, restaurant, delicatessenwinkel en 16 bieren op tap. De mensen achter deze prachtige brouwerij openen dit voorjaar Lab-44, een food & drink concept, waaronder een brouwerij annex bierlab. Tijdens een kennismaking met Paul Riteco en Olga Biere van Brouwerij Hoop, zetten zij uiteen wat ik kan verwachten als Lab-44 (www.lab-44.nl/) in mei de deur opent.

Professionele aanpak

Al vaker heb ik op mooie dagen op het terras van Brouwerij Hoop hun bieren geproefd of er langsgelopen met Broer, mijn hond. Naar binnen kijkend zag ik altijd reuring in het restaurant en proeflokaal en probeerde ik de gisttanks te tellen in de brouwerij. Hoeveel het er waren zag ik niet, maar ik besefte dat men het hier groot en professioneel aanpakte. Dat schept dus hoge verwachtingen ten aanzien van Lab-44.
Ik heb afgesproken met Olga Biere, verantwoordelijk voor de communicatie bij Hoop. Onder het genot van een glas 1862, een mooi pilsbier, vertelt ze mij over de plannen met Lab-44.

Creatieve hotspot

Het pand van Lab-44 staat op het Hembrugterrein, het voormalige terrein van Defensie op het zuidelijkste puntje van Zaandam aan de rand van het Noordzeekanaal. Het gebied vormde met haar 43 hectare parkachtige terrein letterlijk en figuurlijk het hart van de Stelling van Amsterdam. Lang verboden gebied voor gewone Zaankanters en daardoor nog altijd enigszins mysterieus. Sinds enige tijd is het gebied opengesteld. De karakteristieke panden, veelal met de status van Rijks- of gemeentelijk monument, worden gerenoveerd en inmiddels ontwikkelt het Hembrugterrein zich al een tijdje tot een creatieve hotspot, midden in de Metropoolregio Amsterdam.

Gave dingen

“Lab-44 komt in het oude mosterdgaslab”, vertelt Olga mij. Een van de monumentale panden op het terrein. Er komt een kleine brouwerij, maar ook een bierlab. “In het bierlab gaan we echt gave dingen doen”. Derek Walsh gaat hier, net als bij Brouwerij Hoop, een belangrijke rol spelen. Hier gaat men experimenteren met bier(smaken), maar daarover later meer.

Lab-44

Gebouw 197, het voormalige laboratoriumgebouw van het Hembrugterrein, wordt getransformeerd naar Lab-44.

De drukte beu

“We gaan ons richten op de ‘beer & food’-liefhebbende Zaankanters, maar ook op Amsterdammers die de drukte in hun stad een beetje beu zijn”. Die laatste groep moet wel het water van het Noordzeekanaal oversteken. Er is de Hempont die drie keer in het uur vaart, maar inmiddels is ook bekend dat de ‘Zaanboot’ in het hoogseizoen het Hembrugterrein zes keer per dag zal aandoen. Amsterdammers kunnen dan aan boord stappen van deze veerdienst achter Amsterdam Centraal Station. Ook kunnen er in de periode van 1 mei tot en met 1 oktober op verzoek charters gevaren worden.

Zakelijke markt

Daarnaast behoort de zakelijke markt tot de doelgroep. ’s Ochtends vergaderen, ’s middags een mooie wandeling over het terrein en een pizzaworkshop en afsluiten met goed bier.
Vol enthousiasme laat Olga mij de visuals zien van Lab-44. Er komt een restaurant, vergaderruimte en uiteraard een bargedeelte waar bezoekers kunnen proeven van de brouwsels. De creativiteit stopt daar zeker niet. “We willen ook een eigen bierfestival en workshops organiseren en aansluiten bij de andere creatieve geesten op het terrein.”

Lab-44

Lab-44

Paul Riteco
Even later neem ik afscheid van Olga en komt Paul Riteco binnen. Oer-Zaankanter Paul is eigenaar van Brouwerij Hoop, ondernemer pur sang en liefhebber van goed bier en mooie wijn. Riteco is ook eigenaar van De Hoop op d’ Swarte Walvis, een van de betere restaurants in Zaanstad, midden op de Zaanse Schans. Terwijl ik nog een 1862 krijg (het jaartal van het laatste schip dat van een Zaandamse scheepshelling kwam) vertelt Paul aan een stuk door over Brouwerij Hoop, de Ierse zusterbrouwerij in Dublin ‘Hope’ en natuurlijk Lab-44.

Lab-44

Paul Riteco: Oer-Zaankanter, ondernemer pur sang en liefhebber van goed bier en mooie wijn.

Proefdraaien

“Medio april gaan we een week lang proefdraaien met vaste gasten in Lab-44.” Paul heeft ondertussen een grote groep vaste gasten van Brouwerij Hoop die hij hiervoor kan gebruiken. “Gewoon zes avonden lang de keuken draaien en maar zien hoe dat gaat”.

Kleine brouwerij

Lab-44 wordt totaal iets anders. Het wordt een kleine brouwerij, met een brouwketel van 500L. Bij Hoop pakt men het groot aan met een capaciteit van ruim 1 miljoen liter per jaar. In de brouwerij van Lab 44 gaat bier gebrouwen worden om ter plekke te drinken. Er wordt niets gebotteld. Daarnaast leent de kleine brouwerij zich uitstekend om kleine batches te produceren voor het bierlab. Hier gaat onder andere Derek Walsh zich met de brouwers uitleven. “Je moet denken aan het versnijden van bier, op meerdere manieren vergisten, korter of juist langer lageren, noem maar op”. Voor huurbrouwers zou er ook ruimte kunnen zijn of voor particulieren die een mooi relatiegeschenk willen laten brouwen.

“Alles is er op gericht om bier aan de man te krijgen.” Goed, ambachtelijk bier wel te verstaan. Hiervoor heeft Paul, naast Derek, een brouwerstrio tot zijn beschikking: Kim Berkhuizen, Patrick Breugem en Pierre-Yves Lavoie (Quebec, Canada). Binnen het concept van Lab 44 is het de bedoeling dat zij samen met de andere smaakmakers tot een kruisbestuiving komen. “Denk aan worst met Zaanse sambal, passend bij de smaak van ons bier”.

De smaakmakers

De smaakmakers werken vanuit ruimtes rond het centraal gelegen proeflokaal, zodat voor bezoekers de verrichtingen in de verschillende labs live te volgen zijn. “Dat pizzalab wordt ook iets heel bijzonders” aldus Paul. “Toen ik in Rome was met mijn zoon kwamen we bij een pizzeria terecht die zeer succesvol is. Dat wil wat zeggen, want daar heb je 1001 pizzeria’s. Hij maakt voedzame pizza’s met aparte smaken. Zo heeft hij pizza’s gebaseerd op hennepzaad en inktvisinkt.“

Een eigen smoel

Paul verwacht niet dat zijn twee brouwerijen en bijbehorende horeca elkaar in de weg zullen zitten. “Ze krijgen elk een eigen smoel.” Bij Hoop zal Breugems brouwerij bijvoorbeeld zijn bier blijven brouwen, in Lab-44 wordt er op kleine schaal gebrouwen en door Derek en het brouwteam nieuwe smaken ontwikkeld. Het bier kan geproefd worden vanaf 12 mei, de officiële openingsdag. Ik hoop alvast op mooi weer en zie me er nu al zitten, genietend van goed bier, uitkijkend op de Zaan, de rivier die Zaanstad door midden snijdt en uitmondt in het Noordzeekanaal.

Bieren van De Hoop

Brouwerij De Hoop heeft deze smaakvolle bieren op de markt:
Hoop 1862
Hoop Waterwolf
Hoop Blanke Nelis
Hoop Oudt Heyn en syn wyf