Proef de exclusieve oplage Ongefilterd Dort van Gulpener

16 november 2018 om 08:00

Afgelopen zomer kwam ons het bericht ter ore dat Gulpener ging stoppen met het brouwen van de Dort. Een enorme domper voor de liefhebbers, maar de Vrije Brouwer komt haar belofte na en brouwt eenmalig een exclusieve oplage.

Als liefhebber weet je dit maar al te goed; Gulpener Dort is niet meer… Het bier dat al vanaf het begin wordt gezien als één van de eerste speciaalbieren van Nederland had een te kleine aanhang om nog voldoende op te brengen. Met pijn in het hart nam de Gulpener Bierbrouwerij afscheid van het bier dat in 1953 voor het eerst gebrouwen werd.

Steeds minder liefhebbers

Met de jaren verloor Gulpener Dort zijn aanhang en zo werd er in 2017 nog slechts 15.000 liter van het bier gebrouwen. Nog maar 23 horecazaken door heel Nederland verkochten het bier. De groep liefhebbers werd steeds kleiner en er werd dus simpel gezegd gewoon te weinig van verkocht. Bij de aankondiging van dit nieuws meldde de Vrije Brouwer wel meteen dat het bier bij genoeg animo nog wel eens gebrouwen kon worden.

En dat moment is aangebroken! De liefhebbers hebben luid en duidelijk van zich laten horen en de brouwer aangespoord nog eens Dort te brouwen. Deze eenmalige, exclusieve Ongefilterde Dort is gemaakt met verse hop uit van de eigen velden in Reijmerstok. De hop is tijdens de Hopoogst eigenhandig geplukt door alle enthousiaste hopplukkers. Dat maakt hem natuurlijk alleen nog maar lekkerder! 

Bombastisch mijnwerkersbier

Gulpener Bierbrouwerij is zelf ook zeer enthousiast het bier weer uit de tap te laten stromen. “Dit bombastische mijnwerkersbier is een Limburgse variant op de Duitse Dortmunder. Het is een ondergistend bier met een moutig en crispy smaak. Samen met liefhebbers, medewerkers, gepensioneerden en gasten willen wij nog een keer proosten op de Dort.”

En dat doen zij niet zonder reden. De Dort bestaat namelijk 65 jaar en daarom viert Gulpener Bierbrouwerij op vrijdag 30 november om 16:00u een pensioneringsfeest in het Gulpener Brouwlokaal. Als gediplomeerd Bierista kun jij hier bij zijn! Stuur een mailtje naar frouke@bierista.nl en dan melden wij je aan bij de Vrije Brouwer!