Op ontdekkingstocht op Winter Wonders Winterbierfestival

19 januari 2017 om 09:13

Frank Schonewille noemt zichzelf een levensgenieter. Hij heeft een passie voor bier en muziek. De Enschedeër verdient zijn brood als commerciële man bij een telecombedrijf. Als bierliefhebber mag je niet ontbreken op een speciaalbierfestival in je eigen stad. Dat deed Frank ook niet. Hij maakte het volgende verslag van het compleet uitverkochte Winter Wonders Winterbierfestival in de Grote Kerk in Enschede.

Stanislaus Brewskovitch

Afgelopen zaterdag ben ik naar de kerk geweest, niet om te bidden of om boete te doen, nee ik ging naar de kerk om bier te drinken. De Grote Kerk op de Oude Markt van Enschede was namelijk wederom het toneel van het Winter Wonders Winterbierfestival. Dit festival werd voor de tweede keer op rij georganiseerd door Stanislaus Brewskovitch, dé Craft Beer Store van Enschede en tevens brouwer.

Dat deze kerk een geschikte plaats is voor een festival zoals deze was mij de eerste keer al duidelijk. Je had alle ruimte om de aanwezige brouwers en de aangeboden bieren op je gemak te ontdekken en wanneer je een keuze wist te maken, kon je in de kerkbanken genieten van je heerlijke biertje.

Gezellig druk

Rocco, de man achter Stanislaus, heeft niet alleen ervaring met bier, maar ook met festivals wat hij hier weer liet zien. Het was namelijk druk in de kerk, maar niet zo druk dat je lang moest wachten op een biertje en dat terwijl het festival al ruim voor aanvang was uitverkocht. Er was ook rekening gehouden met een hapje tussen de drankjes door en ook voor entertainment was gezorgd. Er waren drie artiesten uitgenodigd die in alle bescheidenheid het drinkende publiek van muziek wisten te voorzien. Twee singer songwriters en een tweemans blues formatie, vooral deze laatste viel mij erg positief op toen ze hun versie van Ground Control to Major Tom ten gehore brachten.

Brouwerijen

Maar back to basic, ik was hier niet voor de muziek. Ik had een missie en die missie was om nieuwe bieren te ontdekken. Laat ik vast een spoiler geven; dat is mij erg goed gelukt, maar daarover later meer. Eerst wil ik jullie wat vertellen over de aanwezige brouwers, want ook daar heeft Rocco weer een goede keuze in weten te maken. Even een opsomming:

Van Moll uit Eindhoven
Brouwerij Eanske uit Enschede
Johnny Thursday uit Enschede
Stanislaus Brewkskovitch uit Enschede
Crooked Spider uit Wassenaar
Rigtersbier uit Buurse
Walhalla uit Amsterdam
Brouwerij de Blauwe IJsbeer uit Nieuwpoort

Bierhopper

Behalve deze acht brouwers was Proeverij de Vluchte ook aanwezig met een bierhopper. Hier kon je ervoor kiezen om een bier van La Trappe te voorzien van extra elementen zoals extra hop, koffie of sinaasappel en kruidnagel. Ondanks dat dit erg interessant klinkt, heb ik hier geen kennis mee gemaakt. Mijn eerste bier van deze dag was een Irish Export Stout van Crooked Spider, die tijdens dit festival zijn introductie maakte. Een warme en volle stout met Ierse invloeden.

Walhalla

Walhalla

Walhalla

Mijn pad van ontdekking heeft mij verder nog langs Walhalla gebracht, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik verder ben blijven hangen bij Van Moll en De Blauwe IJsbeer. Van deze twee brouwers had ik namelijk nog niet eerder iets mogen proeven. Met gepaste trots kan ik vertellen dat ik op 1 bier na alle bieren van Van Moll heb geproefd (zelfs een exemplaar dat niet op de kaart stond, een lekkere stout genaamd Ons Blackie) en alle bieren van De Blauwe IJsbeer. Natuurlijk heb ik niet van alle bieren een vol proefglas gehad, maar een slokje of twee tel ik nu ook mee.

De Blauwe IJsbeer

De Blauwe IJsbeer

Mijn grote verrassing van de dag was Brouwerij de Blauwe IJsbeer. Craft beer is tegenwoordig best ‘rock & roll’ en daar schaar ik mijzelf ook onder. De brouwers hebben tattoos, lang haar en mogen gerust rockers genoemd worden. De Blauwe IJsbeer is dat niet. De mensen die hier de bieren tappen zijn namelijk echte horecamensen. Zij spoelen de glazen zelf om en accepteren geen smerige glazen. Hun bieren waren stuk voor stuk niet alleen complex van smaak, maar ook uiterst kloppend. Vooral de Weijsbeer, hun Weizenbock mag de complimenten ontvangen. Bij een Weizenbock heb je te maken met een bier waar balans het belangrijkste aspect is. In dit bokbier hebben ze dat uitstekend weten te vinden. Het verbaasde mij dan ook niet dat de man achter deze brouwerij uit een oude brouwerijtraditie komt, namelijk die van Hertog Jan. Ervaring, smaak en horecagevoel maakt voor mij deze brouwerij tot mijn favoriet van de dag.

Dutch Beer Craft

Ik ben goed geslaagd in mijn missie en heb 10 bieren ingecheckt. Dit keer wel alleen de volle proefglaasjes. Helaas komt aan alles een einde en na tien bieren was dat punt voor mij ook bereikt. Ik kon voldaan het festival verlaten waarbij ik Rocco nogmaals de complimenten heb gegeven. Ik heb niet alleen mooie bieren ontdekt, een leuke dag met mijn vrienden gehad, maar ook kennis mogen maken met interessante bierliefhebbers, oude vrienden en op de koop toe mooie muziek. Persoonlijk kan ik niet wachten tot Dutch Beer Craft aankomende mei!

Crooked Spider

Crooked Spider