Eiber brouwt bier van kromme komkommers

9 juni 2018 om 08:05

Ken jij de nieuwe Haagse Kombi al? Kombi is een fris zomerbier gebrouwen door Eiber Bier. Voor dit bier zijn twee wel heel bijzondere ingrediënten gekozen afkomstig uit de kas van UrbanFarmers…

Grootste van Europa

Stadsboerderij UrbanFarmers is gevestigd op het dak van de oude Philipsfabriek aan de Televisiestraat in Den Haag. Wist je dat zij de grootste stadsboerderij van Europ zijn? UrbanFarmers zet zich graag in voor duurzaamheid en ook Eiber bier maakt zich hier graag sterk voor. Daarom hebben zij dit ook doorgevoerd in haar nieuwste speciaalbier.

Yma Quentin van Urban Farmers: “Voor de Kombi is gebruik gemaakt van kromme komkommers die door hun vorm niet in aanmerking kwamen voor de verkoop op de Dakmarkt die wekelijks bij ons plaatsvindt. Door die gekke vorm zouden ze waarschijnlijk toch blijven liggen.” Jasper van den Burg van Eiber Bier vult aan Yrma aan: “Deze kromme komkommers smaken echter nog goed en dus heb ik 25 kilo van deze groene groente toegevoegd aan het brouwsel, wat zorgt voor een mooie bite in het bier. Voor de extra zomerse frisheid is ook een flinke bos citroenbasilicum gebruikt. Dit maakt het helemaal af en geeft, ondanks het lage alcoholpercentage van 3,6 %, een volle maar frisse smaak aan het bier. Dit seizoensbier is een mooie toevoeging aan onze drie andere basisbieren.”

Meer dan een hype

Dat het bier zo’n laag percentage heeft, heeft een reden. Kombi is een Session Ale, een bier met een laag alcoholpercentage zodat je er gemakkelijk nog eentje kan drinken. Ook de frisheid van het bier draagt bij aan de fijne doordrinkbaarheid van het bier. Session bieren bestaan al een flinke tijd en zijn over komen waaien uit de VS.

Waarschijnlijk zijn de Session bieren ontstaan omdat de Engelse arbeiders die vroeger lange werkdagen maakten, graag een biertje dronken tussendoor. Tegenwoordig zullen collega’s raar opkijken wanneer je een biertje drinkt tijdens de lunch, maar vroeger was dit dus heel normaal. De werknemers werkten in sessions (shifts) van vier tot vijf uur en mochten in de pauze graag genieten van een biertje, als dit al niet onder werktijd gebeurde. Om er voor te zorgen dat er nog wel een beetje gewerkt zou worden, werden bieren gemaakt met een laag in alcoholpercentage, de nu bekende Session bieren. Eiber haalt zo dus een stukje uit vroegere tijden terug! Nog iemand die Session een hype wilt noemen?!

Haags Groen

Het groen van UrbanFarmers en het geel van Eiber Bier is door de Haagse Helianthe Jonker van Studio HKDH doorgevoerd in het etiket van het bier. ‘We wilden heel graag een etiket met een frisse en zomerse uitstraling én met de Haagse kleuren en dat is goed gelukt, we zijn er erg blij mee’, zegt Jasper. En de smaak? ‘Het was spannend hoe de groene toevoegingen uit zouden pakken in het bier, maar ook daar zijn we heel tevreden mee. Het is een lekker verfrissend zomerbier geworden’.

Wil je Kombi proeven? Het bier is vanaf begin juni verkrijgbaar bij diverse verkooppunten, waaronder natuurlijk bij UrbanFarmers!