Eerste steen nieuwe brouwerij The Musketeers is gelegd!

28 augustus 2018 om 08:00

De volgende stap in het verhaal van The Musketeers is aan bod gekomen. De brouwerij gaat namelijk uitbreiden! En dan hebben we het niet alleen over het verhogen van de totale bierproductie. Nee, brouwerij The Musketeers pakt het groots aan!

Van idee naar werkelijkheid

Brouwerij The Musketeers ken je zeer waarschijnlijk wel van de nationaal en internationaal bekende ‘Troubadour’ bieren. Het vlaggenschip van de brouwerij is dan ook een Troubadour bier, de Troubadour Magma. Met de bouw van een nieuwe brouwerij op het voormalige steenbakkersterrein in Sint-Willis-Gaas, willen zij een geheel nieuwe toeristische trekpleister voor het Belgische Waasland realiseren. En de eerste steen is reeds gelegd, dus alle plannen worden werkelijkheid!

De Belgische brouwerij brouwt uitzonderlijke bieren met een eigenzinnig en verrassend karakter. Men laat zich inspireren door verschillende bekende en onbekende bierstijlen en geven daar een eigen kenmerkende draai aan. Op deze manier brengen zij al jarenlang kwaliteitsbieren op de markt. De bieren van The Musketeers zijn dan ook wereldwijd verkrijgbaar in horeca en retail. 

Na jaren zoeken toch gevonden

Na jarenlang te hebben gezocht naar een geschikte locatie voor de nieuwe brouwerij van The Musketeers, viel het oog van de brouwers in 2016 op de oude steenbakkerij in Sint-Gillis-Waas. Nu, twee jaar later, is in aanwezigheid van Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters en de burgemeester van Sint-Gillis-Waas Chris Lippens, afgelopen week de eerste steen gelegd. “We zijn zeer fier dat we – gestart in 2000 met 1 Belgische Frank – hier nu staan als 100% onafhankelijke brouwerij. We zijn bekend geworden om onze Troubadourbieren en de hoge kwaliteitseisen die we onszelf steeds opleggen. Die hoge eisen hebben we ook doorgetrokken in de bouw van onze nieuwe brouwerij.”, aldus Stefaan Soetemans van The Musketeers.

Grootste in het Waasland

De brouwzaal van de nieuwe brouwerij wordt aangelegd door het Duitse Rolec. Daarmee legt men de lat meteen hoog. Rolec installeerde eerder al bij bijvoorbeeld Brew Dog in Schotland, Meantime in Engeland en het Belgische Sint-Bernardus. Met deze nieuwe installatie kan er per batch 50 hectoliter bier gebrouwen worden. Dat zijn omgerekend zo’n 20.000 glazen Troubadour!

De volautomatische afvulmachine vult en verwerkt vervolgens 6000 flessen per uur. De brouwerij brouwt momenteel 8000 hectoliter per jaar. Binnen drie jaar wil The Musketeers dat volume bijna verdubbelen en 15.000 hectoliter bier per jaar produceren. Met deze brouwinstallatie van 50 hectoliter wordt de nieuwe brouwerij meteen de grootste onafhankelijke brouwerij van het Waasland. En dat mag ook wel, er wordt ruim 8 miljoen geïnvesteerd!  

Toeristische trekpleistertekening the musketeers nieuw

De brouwerij wordt ook voorzien van een horecazaak waar toeristen met een hart voor Belgische bieren terecht kunnen. In samenwerking met Belgische toeristische diensten en lokale organisaties, worden er volop fiets- en wandelroutes en weekendarrangementen uitgewerkt. 

De nieuwe brouwerij ligt namelijk aan de Wase Golf en vlakbij veel knooppunten van wandel- en fietsroutes in het Waasland. De brouwerij verwacht jaarlijks 25.000 bezoekers over de brouwvloer te krijgen. We moeten nog even geduld hebben. De planning is dat de deuren van de brouwerij in de lente van 2019 open gaan!

 

[Foto’s aangeleverd door Brouwerij The Musketeers. Omslagfoto: vlnr. Minister Philippe Muyters, burgemeester Chris Lippens, brouwers Kristof De Roo en Stefaan Soetemans. Verderop visualisatie tekening brouwerij.]