Eerste Engelse trappist in Sint Bernard Abbey

31 oktober 2017 om 10:00

In het hart van het landelijke Leichester kom je in de buurt van Coalville de historische ‘Mount Sint Bernard Abbey’ tegen. Een prachtig Engels klooster waar binnenkort een nieuwe trappist gebrouwen zal worden. 

Door Frouke van Loo

Mount Sint Bernard Abbey

Het Rooms-katholieke (Cisterciënzer) klooster dat staat in de vroegere parochie Whitwick, opende in 1835 haar deuren. Mount Sint Bernard Abby was daarmee het eerste permanente klooster in Engeland sinds de Hervorming. Daarnaast is dit het enige ‘Cistercian House’ in het land en binnenkort zal hier zeer waarschijnlijk de eerste Engelse trappist gebrouwen worden!

Melkveebedrijf

Tot voor kort runden de monniken van dit klooster een klein melkveebedrijf. Helaas heeft dit melkveebedrijf, net als tienduizenden andere zuivelboerderijen in Engeland, de deuren moeten sluiten als gevolg van dalende melkprijzen. Er was niet meer tegen de grote melkveebedrijven op te boksen en daarmee werd de belangrijkste inkomstenbron van de gemeenschap, op de berg waar de Sint Bernard staat, ontnomen. Het was dus van groot belang dat er een nieuwe bron zou komen en daar begon de ketel te pruttelen… Er werd bekeken hoe levensvatbaar een brouwerij in het klooster zou zijn.

Engelse Trappist

Trappistenbier wordt door verschillende kloosters in Europa en de Verenigde Staten gebrouwen. In België worden maar liefst zes trappistenbieren gebrouwen, twee in Nederland en één in Oostenrijk, Italië en de U.S. Er is dus absoluut nog ruimte voor een nieuwe én eerste Engelse Trappist.

De brouwerij zal daarom ook de plaats van het melkveebedrijf overnemen. In maart van dit jaar is het klooster aangesloten bij de IVT, de Internationale Vereniging Trappist. Zonder lid te zijn van de vereniging mag het bier om te beginnen al geen trappist genoemd worden, een goede indicatie dus om er vanuit te mogen daar deze nieuwe trappist niet lang meer op zicht laat wachten. De bedoeling is dat de monniken de brouwerij geheel zelf zullen runnen zodat de verdiensten zo veel mogelijk terugvloeien naar hun vastgoed en levensonderhoud. Helemaal nieuw is brouwen in Sint Bernard Abby overigens niet.. Zo’n 200 jaar geleden werd er in dit klooster ook bier gebrouwen, het is nu dus ook niet de vraag óf het klooster geschikt is om bier te brouwen maar vooral wanneer deze Engelse Trappist precies gebrouwen gaat worden!