Een kijkje in de ketels bij brouwerij Maallust

11 maart 2017 om 00:23

Brouwerij Maallust in Veenhuizen bestaat al even. Al ruim vijf jaar. Toch was ik er nog nooit geweest. Dat moest er toch maar eens van komen, want de plaatjes van de brouwerij logen er niet om. Ook de bieren vind ik meer dan de moeite waard. Dus toen ik een afspraak in Emmen had, koppelde ik dat gelijk aan een brouwerijbezoek.

door Alain Schepers

Emmen en Veenhuizen liggen in Drenthe, dus in een dik kwartier, klein half uurtje dacht ik van Emmen naar de brouwerij te kunnen rijden. Dacht ik. Want wat ik heb me vergist in de grootte van Drenthe. Ik was zo’n driekwartier onderweg.

Gevangenis

Veenhuizen ligt in de gemeente Noordenveld en is vooral bekend om z’n gevangenis. Het is dan ook niet wat je noemt een bruisend dorp. Een kanaal en een paar gebouwen. Als je de N919 volgt langs het kanaal kom je vanzelf bij de brouwerij met zijn kenmerkende witte uiterlijk.

Bierbostelbrood

Het is een doordeweekse dag, het regent, dus druk is het niet. Op de drempel zie ik dat ik de enige gast ben. Achter de bar wordt wel hard gewerkt. Ik had van tevoren gebeld en nadat ik een vragende blik van de dame achter de bar had beantwoord, werd ik hartelijk tegemoet getreden. ‘Kijk rustig rond en vraag wat je vragen wilt!’. Het is lunchtijd en ik vraag of ik wat kan eten. Dat is geen probleem. Het wordt een bierbostelbrood met kaas uit de naastgelegen kaasmakerij met zoute boter.

Maallust

Bierbostelbrood met kaas en zoute boter.

Bert Calkhoven

Terwijl het broodje wordt klaargemaakt, stiefel ik wat rond en bekijk de koperen ketels. Een echte Kaspar Schultz, beter bekend als de Rolls Royce onder de brouwinstallaties. Op de eerste verdieping is het brouwteam ook bezig aan de lunchpauze. Ik klim de trap op en maak kennis met de brouwers, die gelijk superenthousiast beginnen te vertellen over hun bieren en de brouwerij.

Bert Calkhoven is de brouwer van dienst. Het brouwen voor vandaag is gebeurd. Er moet nog worden schoongemaakt, maar dat heeft niet veel haast. Nadat ik mijn broodje – nou ja broodje … zeg maar brood – heb verorberd, schuift Bert aan. “Biertje?” Natuurlijk, we zijn er nu toch en ik wil wel wat van de bron proeven.

Bier proeven

We starten met de Maallust Blond. Een mooi karakteristiek blond bier met een zacht en romig karakter en een redelijk bitterheid. De Vienna Lager is altijd al een favoriet bier van me geweest. Nu in de brouwerij smaakt-ie beter dan ooit. De Maallust Tripel is volgens Bert Calkhoven één van de meest gedronken bieren van Maallust. Ook hier die zachte romigheid die de typische stijlkenmerken van een Tripel omhullen als een deken. Datzelfde geldt voor de Quadrupel, de 1818. Deze zware jongen kenmerkt zich door een uitstekende doordrinkbaarheid. Een gevaarlijk rakker, want die doordrinkbaarheid zorgt ervoor dat je grote slokken neemt van dit biertje met 10% alcohol.

Gulzige Gans

Hé, die Bert die kennen we toch ook van …. “Ja, van de Gulzige Gans. Dat doe ik samen met mijn vrouw Monique. De Gulzige Gans is maar heel klein vergeleken bij Maallust. We hebben een kleine brouwerij achter het huis staan, waar we drie keer per maand zo’n 160 liter per keer brouwen. Dat is even wat anders dan hier bij Maallust. Maar ik vind beide fantastisch om te doen.”

Zware Jongens

Maallust is een brouwerij gestart door de Zware Jongens, een club van 25 ondernemers, die allemaal een bedrag op tafel legden om een brouwerij te kunnen beginnen. Van die 25 zijn nog steeds 24 Zware Jongens over, die allemaal een evengroot deel van de brouwerij bezitten. “Gert Kelder is één van hen. Samen met Carina Kelder doet hij Brouwerij Mommeriete in Gramsbergen. Gert is ook bij Maallust hoofdbrouwer geweest. Hij is hier nog steeds actief, maar het stokje van hoofdbrouwer heb ik van ‘m overgenomen.”

Regel en orde

Tussen de buien door is inmiddels zelfs het zonnetje er even doorgepiept. Een mooi moment om even buiten te gaan kijken. Bert leidt me rond en niet veel later staan we in één van de bijgebouwen, waar regel en orde heerst. Kaarsrecht en overzichtelijk staat de voorraad te wachten om te worden verdeeld. Soort bij soort, dozen netjes op de pallet. In deze ruimte ligt ook de moutvoorraad al even ordentelijk te wachten om te mogen transformeren in bier. Alles even netjes en even schoon. Rob Geus zou staan stuiteren van ongeduld om een keurmerkje te mogen plakken. Glimmend van trots neemt Bert mijn complimenten in ontvangst. “Ja, de jongens hebben het hier allemaal keurig op orde. En dat moet natuurlijk ook.”

Maallust

De voorraadschuur van Maallust

Samenwerking met Bavaria

Het bezoek aan Maallust was uiterst plezierig. De ontvangst was zeer gastvrij en ik heb echt genoten van de entourage, de sfeer en de hartelijkheid. O ja, en niet vergeten de lunch. Daar heb ik de rest van de middag probleemloos op kunnen teren! Het enige dat mij tegenviel was de afstand naar Veenhuizen. Het is een stukje rijden, maar dan heb je ook wat. Laten we het daar maar op houden! De bieren worden steeds beter beschikbaar in Nederland nu Maallust een samenwerking met Bavaria is aangegaan. Deze samenwerking betreft uitsluitend de distributie. De Zware Jongens hebben de roerstok in Veenhuizen stevig in handen!

Maallust bieren

* Maallijst Vienna – De Vagebond
* Maallust Blond – De Weldoener
* Maallust Weizen – De Kolonist
* Maallust Dubbel – Mooie madam
* Maallust Tripel – Zware Jongen
* Maallust Quadrupel – 1818
* Maallust Bock – Veldwachter
* Maallust Bock – De Landloper

bierista-maallust-010 bierista-maallust-008 bierista-maallust-006 bierista-maallust-003 bierista-maallust-004