Een slokje op het Kerst- en Winterbierenfestival

22 december 2016 om 17:14

Van van den Berg is bierliefhebber in hart en nieren. Hij is gek op alles wat fermenteert. Voor Bierista bezocht hij zondag het Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival. Van maakt het onderstaande verslag.

Imperial smoked porters, barrel-aged quadrupels en chocolate- cherry stouts; jawel het is weer (bijna) winter. Als de dagen korter worden en het kwik daalt dan krijgen ze in Hoogeveen weer kriebels. Dan komt het er aan: het Noordelijke Kerst- en Winterbierenfestival.

Dit jaar voor de zevende maal zetten maar liefst 21 standhouders weer een hartverwarmend bierplein neer. Worst en kaas op tafel, een muziekje van de lokale popschool en een enorme lijst met fantastische bieren… wat wil een mens nog meer?!

Bekende brouwerijen

Een mooi gemengd gezelschap stroomde gestaag vanaf een uur of twee in de middag het plein op om zich onder te dompelen in het speciaalbier. Proevers, fijnproevers, maar ook hele families en clubjes met lokale buren vormden een dikke mensenmassa in hartje Hoogeveen. Verwarmd onder de talrijk aanwezige terras-heaters was de kou een stuk beter te trotseren. Een snelle ronde langs de verschillende stands toonde de ‘usual suspects’ zoals Maallust, Gulzige Gans en Mommeriete, maar ook een tal van andere kleinere brouwerijen. Uiteraard veel ‘noorderlingen’ maar ook de mannen & vrouwen van het Roze Varken (Gelderland), Muifel (N-Brabant) en de Gebroeders Ducaat (Flevoland) waren present. Al met al een zeer gevarieerd gezelschap.

Zware bieren

Wat was er zoal te drinken dan? Nou, een hele lijst! Meer dan 65 bieren werden er gepresenteerd, dus de keuze was reuze. Helaas duurde het feestje maar vijf uurtjes en dan is die lijst wel wat aan de lange kant (geloof me, we hebben het geprobeerd…gelukkig konden we het treinstation nog weer vinden). Zoals je in de winter mag verwachten was het met name het zware spul dat de toon aangaf. We proefden een aantal mooie kruidige tripels, waaronder die van de eerder genoemde Gulzige Gans.

Quadrupel uit Jack Daniels-vat

Vervolgens dompelden we ons onder in de wereld van smoked porters, niet mijn persoonlijke favoriet, maar bij ieder slokje leerden we de rook te omarmen. Door naar een quadrupel, och wat een juweeltje van een quadrupel, gemaakt door Rockin’ Ludina in samenwerking met de Bronckhorster. Vier maanden gerijpt op verse vaten van Jack Daniels, potverdorie wat een smaaksensatie. Afgesloten met een vrij heftige Ducator van de mannen uit Almere, de kou deerde ons ineens niet meer.

Mes en vork

Maar gelukkig waren er, om niet na een uur al onder een stand in te slaap te vallen, ook een aantal bieren die niet met mes & vork gedronken dienden te worden. Zowaar! Een aantal Pale Ales zoals de Drachster Pale Ale van Noarder Dragten en het bier verzonnen door IBM’s supercomputer ‘Watson’ en gebrouwen door Martinus: ‘Nuchter’. We nipten aan een hop- en gist-experiment van BrouwDOK en dronken een oer-recept van Kleine Beer; een mengsel van hun eigen LE-04, kruiden, eierdooiers en room. Het glas werd er vies en vettig van en wij werden rozig, tijd om naar huis te gaan.

Vermakelijke kost zo’n festival op de zondagmiddag. De vraag die mij blijft hangen: zou het ook in twee dagen kunnen? De lengte van de bierlijst is afdoende, de hoeveelheid publiek ook. Wel even een toiletwagen neerzetten dan!

‘This is the season – the season to drink the heavy stuff!

Auteur: Van van den Berg