Brouwerij Eembier & Vat No. 13 blazen nieuw leven in ‘Moriaentje’

4 januari 2018 om 08:00

Brouwerij de Eem en Brouwerij Vat No. 13 hebben een samen een bier gebrouwen! Het bier wordt donderdag 11 januari gepresenteerd bij Drinkerij ’t Bierhuys in Woerden.

Afgelopen zomer liep Ruud van Moorst van brouwerij Eembier, Carl Stapelbroek van Brouwerij Vat No. 13 weer eens tegen het lijf. Na wat bijgekletst te hebben kwamen de twee Amersfoortse brouwers op het idee samen een bier te brouwen. En niet zomaar een bier! Een heuse revival collab.

Leven in de brouwerij

Carl Stapelbroek was tussen 2009 en 2012 actief als huurbrouwer. Hij brouwde toentertijd twee verschillende bieren in de ketels van andere brouwerijen. Ruud van Eembier heeft Carl toentertijd geholpen met het brouwen van de bieren. Moriaentje was één van deze bieren. Bekend van het liedje was ook dit bier zo zwart als roet.

Al sinds het brouwen van dit bier heeft Carl zich afgevraagd waarom er niet meer Schwarzbieren gebrouwen werden. Hij hoopte men dan ook te verrassen met het uitbrengen van Moriaentje. Anno 2017 blazen de twee brouwers vol overtuiging weer nieuw leven in dit bier.

Moriaentje

Dit ondergistende Schwarzbier is nu eenmalig opnieuw gebrouwen. Carl en Ruud zijn afgelopen november aan de slag gegaan om dit bier in de ketels van de Sallandse brouwerij te brouwen. En dat is gelukt! Donderdag 11 januari wordt het bier gepresenteerd tijdens een feestelijke avond bij Drinkerij ’t Bierhuys in Woerden.