Brouwerij Eanske start crowdfunding voor een eigen brouwerij

12 januari 2018 om 16:00

Op oudjaar berichtten we dat er in de Menistenkerk in Enschede een brouwerij gaat komen. Vers in 2018 kunnen we melden dat Oscar Moerman met Brouwerij Eanske ook een brouwerij in Enschede gaat neerzetten, en wel in het portiersgebouw van het oude Polaroidterrein, bij de Twentsche Foodhal dus.

Door Taco Zuidema

Lokaal

Het was in de regio geen geheim dat Brouwerij Eanske eigen ketels wilde, en zo werd Oscar anderhalf jaar geleden benaderd door een investeerder die wel toekomst zag in een regionale brouwerij. Met dat beloofde geld op zak nam Moerman contact op met de Twentsche Foodhal. In de aanloop naar de bouw van die Foodhal was er al sprake dat daar een brouwerij mooi bij zou passen. Na een overleg was de kogel dan al snel door de kerk.

Crowdfunding Eanske

Met een brouwerijnaam als Eanske is duidelijk dat de regionale functie voor Oscar belangrijk is. Dat is dan ook een van de redenen dat er ook een klein deel van de benodigde gelden gecrowdfund gaat worden. ”De crowdfunding zelf is een mooi middel om geluid  te maken in de regio. Het is voor mij mooi om te zien welke mensen je steunen, wie er interesse heeft in je merk en je bieren. Ik vraag mensen mee te doen, me te steunen in mijn droom,” zegt Oscar. (Meedoen kan hier)

Meer bieren

Naast de droom dat mensen kunnen genieten van de bieren van Eanske heeft Moerman nog meer ideeën. Hij brouwt al twee soorten bieren; de ‘normale lijn’ en de ‘zure lijn’, en daar gaat hij uiteraard mee door. “Bij de normale lijn ga ik ook meer eenmalige bieren maken,” zegt Oscar, “dat is makkelijker met eigen brouwerij: als je vandaag een idee krijgt, kun je morgen mout bestellen en overmorgen brouwen. Je kunt veel sneller op de markt inspelen.”

Speelgoed

Een van de trends in bierland is de collaboration brews: andere brouwers uitnodigen om bij en met jou te komen brouwen. “Dat is absoluut iets wat op mijn wensenlijstje staat,” glundert Oscar, “Dat ga ik zeker doen. Als je dan toch een eigen speelgoedje hebt, moet je daarmee spelen. Het moet spannend en leuk blijven.”

Spontaan

Spannend en leuk zijn ook termen die toepasbaar zijn op de andere lijn van Eanske: de ‘zure lijn’: Spontaan. “Die lijn ligt op het moment even stil,” geeft Oscar aan. “Hoewel ik nog wel wat voorraad heb hoor. Maar de houten vaten gaan zeker een plaats krijgen in de brouwerij. En wat ik het liefst zou willen is een koelschip waar ik 1000 liter wort mee buiten kan laten staan, waarna het de houten vaten in gaat. Precies zoals het gaat bij lambiek.” De vraag is dan: als dat buiten gaat komen, wat komt er dan in de brouwerij?

De installatie

Het oude portiersgebouw van het Polaroidterrein, waarin de brouwerij gebouwd gaat worden, is een gebouw van 200 m2 groot. Moerman heeft het zo berekend dat de ruimte optimaal gebruikt gaat worden, met een maximale productie van 1500 hectoliter per jaar. De installatie die in dat gebouw gaat komen is er dan één met een capaciteit van 10 hectoliter, met daarbij een afvullijn en etiketteerlijn. En dan is er nog ruimte voor Oscar om alles te bedienen, uiteraard.

“Doe mee, steun mij”

Voordat de brouwerij er is, wordt er dus een klein deel gecrowdfund. Via deze website kan brouwerij Eanske gesteund worden. Zo kan iedereen, Twent of Hollander, de liefhebber van spontane bieren, of de genieter van Hoog en Droog, Donkere Dagen of “1325” deelnemen in de brouwerij. Zoals Oscar Moerman het vraagt: “Doe mee, steun mij. Dan drinken we straks een mooi glas bier bij de brouwerij!”

[Afbeelding: IndeBuurt Enschede]