Duveltje uit een doosje, maar Filou mag blijven

8 juli 2018 om 08:00

Brouwerij Duvel Moortgat heeft een rechtszaak tegen brouwerij Van Honsebrouck verloren. Ook in hoger beroep vond de rechter nog steeds dat Filou niet te veel op het bier Duvel lijkt maar dat de twee prima naast elkaar kunnen bestaan.

Gekopieerd of niet

Duvel is het vlaggenschip van de Belgische bierbrouwerij Duvel Moortgat. Van Honsebrouck brouwerij brengt bieren zoals Kasteel, Brigand en Filou op de markt. Die laatste lijkt volgens Duvel Moortgat veel te veel op het zware blonde Duvel bier. Zij zeggen dat Honsebrouck het bier opzettelijk kopieert met hun Filou. De smaak, het flesje en de vormgeving van het etiket zouden bijna identiek zijn aan dat van Duvel. 

De aanklager zegt dat Filou net als Duvel verkocht wordt in een bruin flesje met een wit etiket en daarop de merknaam in rode letters. Andere informatie op het etiket is in het zwart en goudkleur aangebracht. Daarnaast had de Filou-mascotte vroeger ook nog eens de staart van een duivel, maar die is reeds enkele jaren verdwenen.

In hoger beroep

Filou DuvelVan Honsebrouck verweert zich vanaf moment één al tegen de beschuldigingen van Duvel Moortgat. Het flesje van Filou en Duvel, de Steini, wordt door nog een hele hoop andere brouwerijen gebruikt. Zo ook door henzelf voor de eerder genoemde bieren. Daarnaast is volgens hen ook een wit etiket met rode letters niet uniek.

Eerder al gaf de rechter Duvel Moortgat geen gelijk. De bierbrouwer ging in hoger beroep met de hoop daar wel in het gelijk gesteld te worden. Maar ook nu vindt de rechter dat er genoeg verschillen zijn tussen de twee bieren.

En wat vind jij? Heeft Duvel Moortgat gelijk of moeten de bieren prima naast elkaar kunnen bestaan?